ПЕКИЋЕВО ДЕЛО НА ПЛАКАТИМА: Изложба о великом српском писцу у Галерији "Атријум" Библиотеке града Београда

М. МИРКОВИЋ

11. 03. 2022. у 09:37

ОКЕАН Пекић, назив је изложбе коју данас у подне, у галерији "Атријум" у здању Библиотеке града Београда, отварају директорка БГБ Јасмина Нинков, писац Михајло Пантић и ауторка Олга Красић Марјановић - која је ову поставку првобитно приредила на петнаестогодишњицу смрти Борислава Пекића (1930-1992), давне 2007. године.

ПЕКИЋЕВО ДЕЛО НА ПЛАКАТИМА: Изложба о великом српском писцу у Галерији Атријум Библиотеке града Београда

Фото Архива

- Планирано је да ову, са 7-8 плаката проширену поставку представимо на деведесету годишњицу Пекићевог рођења, када смо урадили и нови, богато илустровани каталог, но како је ту 2020. обележила пандемија, поново обележавамо годишњицу одласка писца, овога пута тридесету - наводи ауторка, чија је намера била да представи најзначајније моменте Пекићевог живота и стваралаштва, и да фотографијом, документом, личним предметима, рукописном грађом, видео и аудио документацијом изнова скрене пажњу на непролазне вредности Пекићевих књига.

Обимна грађа изложбе презентована је на тридесет и осам великих плаката који су подељени у две целине: прва прати шездесетдвогодишњи живот Пекића, од најранијег детињства до последњих тренутака, док другу велику целину представљају плакати који прате Пекићево стваралаштво - као романсијера, приповедача, неуморног писца дневничких записа, али и драмског писца чије су драме извођене на позоришним сценама.

- Био је неизмерно талентован и сам изванредно претакао своје књиге у форму позоришне или радио-драме, а фотографије са премијера подсећају нас на култне Пекићеве представе, било у његовој сопственој било у драматизацији његовог пријатеља Михиза - истиче Олга Красић Марјановић.

Из рукописне грађе писца одабрано је неколико страница дневничких записа, скице, карте и албуми везани за настанак "Златног руна", из богате архиве породице Пекић скениране су многе повеље, награде и признања, а у витринама се могу видети многи оригинални пишчеви предмети.

Изложбу која ће потрајати до краја марта, осим каталога, прате и Пекићеви интервјуи из архиве РТС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

КОЛИКО ЈЕ ЈАКА? Ево како да измерите проценат алкохола у домаћој ракији