ВОЛЕО БИХ ДА ИГРАМ ХАМЛЕТА: Раде Маричић о "Јунацима нашег доба 2", "Бележници 2"

Марина ЈУНГИЋ МИЛОШЕВИЋ

08. 02. 2022. у 11:27

ТЕК што је завршио новосадску Академију уметности, у класи професора Бориса Исаковића, Раде Маричић (26) добио је шансу да покаже свој таленат, у "Јунацима нашег доба", чувеног сценаристе Синише Павића.

ВОЛЕО БИХ ДА ИГРАМ ХАМЛЕТА: Раде Маричић о Јунацима нашег доба 2, Бележници 2

Раде Маричић, Фото В. Данилов

Млади глумац, кога смо запазили и као Бошка Каначког у домаћој теленовели "Игра судбине", сматра да је срећа пресудила што је управо он добио улогу Срђана, конобара и самофинансирајућег студента у Павићевој серији.

- Баш сам имао срећу. Ту улогу сам, заправо, добио још на Академији. Кастинг је био средином марта 2019. године, а 9. априла сам играо дипломску представу. Било ми је нестварно што одједном радим са глумцима, које сам гледао као дете. И да имам прилику да учим од њих. То је, за мене, незаборавно и изузетно драгоцено искуство - открива, за "Новости", Маричић, који се ових дана припрема за улогу у новом пројекту, чије снимање само што није почело. На пролеће га очекује снимање "Бележнице професора Мишковића 2", у којој тумачи лик "дебеовца" Бошковића. А, од вечерас ћемо пратити нове догодовштине конобара и студента Срђана, у другој сезони "Јунака нашег доба" (радним данима од 20.10 на РТС 1).

- Срђан је врло осетљив на неправду. Та црта ме највише повезује с њим и на њој сам највише градио тај лик. Ја сам много хладније главе од њега и у стању сам да сагледам ствари трезвеније и рационалније, док је он много импулсивнији.

Наш саговорник, рођени Чачанин, пореклом из Ивањице, одрастао је у Бечеју, где је први пут стао на позоришну сцену.

- Пре него што је глума ушла у мој живот, имао сам много жеља, да будем професор енглеског, археолог, историчар... Али, ништа ме није тако "купило", као глума. Иначе, ја сам црна овца у породици, што се тиче занимања. Мама, тата и најстарији брат су економисти, а средњи брат је правник. Мада су се зачудили када сам пожелео да се бавим глумом, сетили су се да сам таленат наследио од бабе, која је била певачица и глумица.

Раде нам је открио и да прижељкује да једног дана игра Хамлета, као и да наступа у мјузиклу у Позоришту на Теразијама. Засада, публика може да га гледа у представама "Живот провинцијских плејбоја" и "Емигранти", а објаснио нам је и шта сматра најважнијим у глуми.

- Глума на сцени је много експресивнија, да би на прави начин стигла до публике. Пред камером за тим нема потребе, јер ме она гледа у зеницу ока па је и глума сведенија. Оно што је исто, и пред камером и на сцени, јесте да је глума истина. Ако нема истине, нема ничега. И камера и публика у позоришту ће препознати истину, као што ће препознати и оно што није истина.

ПРАВДОЉУБИВИ ЉУДИ СУ ЈУНАЦИ

КО су, по вашем мишљењу, јунаци нашег доба?

- Прави јунаци су људи који данас успевају да задрже достојанство, морал, правдољубивост и поштење. И да не забораве шта значе ти појмови. Јер, живимо у свету поремећеног система вредности, где лако могу да нас збуне неке ствари које се дешавају у друштву, па се питамо шта је исправно - истиче Раде Маричић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

Коментари (0)

КОЛИКО ЈЕ ЈАКА? Ево како да измерите проценат алкохола у домаћој ракији