АЛЕКСИЋУ "ЗМАЈ": Награда Матице српске за песничку збирку "Кафкино матурско одело"

Ј. СИМИЋ

31. 01. 2022. у 22:35

ЗМАЈЕВОМ наградом коју је Матица српска установила пре 69 лета, овенчана је поезија Мирослава Алексића, песника из Новог Сада.

АЛЕКСИЋУ ЗМАЈ: Награда Матице српске за песничку збирку Кафкино матурско одело

Мирослав Алексић, Фото

Лауреату ће признање бити уручено 16. фебруара на свечаности поводом 196. рођендана Матице српске.

Једногласном одлуком жирија којем је председавао проф. др Јован Делић а чланови су били проф. др Драган Станић, Желидраг Никчевић, Селимир Радуловић и Ђорђо Сладоје, наше најстарије и уједно најпрестижније признање за песништво, Алексићу је додељено за збирку "Кафкино матурско одело" у издању новосадске издавачке куће "Православна реч".

За признање које је по речима проф Делића "змај међу свим наградама", ове године конкурисало је 35 песника. Пажљиво, у више кругова, размотрена је комплетна продукција, а на крају је жири био јединствен у оцени да "Змај" за 2021. годину иде у руке Алексића.

Председник Матице српске Драган Станић, у песничком свету познат под псеудонимом Иван Негришорац, изразио је задовољство што ова награда наставља свој живот, а обавеза Матичина је да сваке године "претреса" шта се током 12 месеци десило у српском песништву.

По оцени такође угледног књижевника Ђорђа Сладоја, Алексићева књига која садржи 31 песму, испредњачила је по много чему у односу на богату конкуренцију.

- Занимљивост је да се сам Кафка и његово име помињу само у наслову и у првој, иницијалној песми која нам саопштава да се налазимо у кафкијанском свету који је прешао у орвеловско стање. То је вешто и са фином драматургијом сачињена књига - закључио је Сладоје уз подсећање да је Алексић водио дијалог са Кафком и у претходним својим књигама.

У осврту на стање у савременој српској поезији, песник и књижевни критичар Никчевић оценио је да је песништво данас понајбољи производ српске културе и друштва. По виђењу књижевника и управника Библиотеке Матице српске Селимира Радуловића, ово време није наклоњено поезији и песницима, али упркос томе наше песништво има веома добар статус у оквиру савремене европске поезије.

Са чика Јовом се одраста

МИРОСЛАВ Алексић, родом Врбашанин, у књижевности је присутан дуже од 30 година, а по сопственим речима, овој награди коју додељује наша најстарија институција културе и књижевности, највиши смисао даје то што нема детета које није одрастало уз Змајеве стихове. Зато је, каже лауреат, Змајева награда круна "и после ње песник може и не мора да добије друга признања".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама