МАТИЈИНЕ ПЕСМЕ СНАЖНИЈЕ ОД СВИХ НАПАДА КОМИТА: Немиле сцене пред Никшићким позориштем у сенци препуне сале поштовалаца дела Бећковића

И. СTОЈАДИНОВИЋ

28. 01. 2022. у 22:03

ИАКО је неколицина такозваних комита синоћ протестовала пред Никшићким позориштем због гостовања академика Матије Бећковића, а полиција морала да спречава могући инцидент, немиле сцене остале су у сенци препуне сале поштовалаца дела једног од најзначајнијих српских песника.

МАТИЈИНЕ ПЕСМЕ СНАЖНИЈЕ ОД СВИХ НАПАДА КОМИТА: Немиле сцене пред Никшићким позориштем у сенци препуне сале поштовалаца дела Бећковића

Митрополит Јоаникије, Бећковић и Ковачевић, Фото: И.Д.С.

Простор позоришта није био довољно велики да прими све који су били гладни Бећковићевог "хлеба и језика", а публика је ускликивала љубављу песнику и стиховима на Савиндан. Захвалност за гостовање исказали су и домаћини, уз наду да ће се нови сусрет Бећковића и црногорске публике десити на Видовдан, те незадовољној групици поручили - "ћераћемо се"

Више од сат времена Бећковић је говорио стихове у оквиру књижевне вечери "Савиним стопама ка Савином извору", у организацији културно-уметничког друштва Захумље и Никшићког позоришта. Симболично, на празник, низ је кренуо са "Причом о Светом Сави".

Песник са читаоцима, Фото: И.Д.С.

Ишао је песник "Путем којег нема" и публику нахранио "Хлебом и језиком". Гости су имали прилику и да чују његову чувену песму посвећену Вери Павладољској. Ипак, судећи по громогласном аплаузу, чини се да су црногорску публику највише дирнули стихови посвећени "морачком јасновидцу", како је Бећковић назвао блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Уочи почетка књижевне вечери, пред културном установом окупила се неколицина грађана такозваног комитског покрета у знак протеста гостовању српског песника. Са друге стране,

Миодраг Чизмовић, Фото: И.Д.С.

Бећковићу су пред позориштем подршку пружали грађани окупљени испред НВО "Михољски збор". Да провокације и прозивке две групе грађана не прерасту у инцидент спречила је полиција. Чланови комитског савеза оптужили у локалну управу да злоупотребљава јавне установе и у њима организује програме који пропагирају национализам, шовинизам, те да су "слуге" Српске православне цркве и "Српског света".

Испуњена сала Никшићког позоришта, Фото: И.Д.С.

- Наша је обавеза да данас будемо овде како бисмо зауставили даље негирање црногорске нације, идентитета и грађанске и мултикултуралне Црне Горе. Сви они који бране људска права имају обавезу да скрену пажњу када се дешава кршење истих, посебно онда када се фалсификују и негирају чињенице и идентитети - казао је "комита" Александар Зековић.

"Не могу четници да раде што раде, није ово српско легло, него Монтенегро", викала је неколицина окупљених.

А пред Никшићким позориштем, Фото: И.Д.С.

Са друге стране, Бећковићу је подршку исказала група која је певала "Ој Косово, Косово" и викала "Косово је срце Србије".

Академика и публику испред града Никшића поздравио је први човек те општине, Марко

Ковачевић, пожелео добродошлицу и песнику и посетиоцима који су похрлили из свих крајева Црне Горе, те честитао и дан Светог Саве.

- Ко год је мислио да се вечерас ћера са нама, нека погледа ову салу и нека размисли је ли икада била пунија, па нека дође да се ћера. И ако одустане, ми им поручујемо: Ћераћемо се, итекако се ћерати, јер нам ништа друго и не преостаје - поручио је Ковачевић. Присутне је поздравио и директор ЈУ Захумље Миодраг Чизмовић истичући да Никшић има част и привилигију да угости личност "која је можда највише афирмисала културолошку специфичност и и особеност српског језика".

- С вером да добро и лепота спашавају свет, све вас поздрављам са чврстом надом да ћемо након овог сусрета бити богатији и оплемењенији - казао је Чизмовић.

СЛОБОДНИ ПУТЕВИ

Песнику се на гостовању захвалила и песникиња Милица Бакрач која је водила књижевно вече.

- Драги Матија, видели сте да су сви путеви који воде ка Никшићу чисти и слободни, увек сте нам добродошли, па да се видимо о Видовдану - поручила је Бакрачева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)