КОМШИЈЕ СУ НЕКАДА БИЛЕ ДРУГА ПОРОДИЦА: Седрик Ентертејнер, главни глумац и извршни продуцент серије "Комшилук у Лос Анђелесу"

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

29. 01. 2022. у 13:17

НЕПИСАНО правило при куповини некретнине, било да је реч о стану или кући, јесте да је уз стање некретнине, њену локацију, један од најважнијих, можда и пресудан фактор - комшилук.

КОМШИЈЕ СУ НЕКАДА БИЛЕ ДРУГА ПОРОДИЦА: Седрик Ентертејнер, главни глумац и извршни продуцент серије Комшилук у Лос Анђелесу

Фото Foks

Управо овом темом бави се урнебесан ситком "Комшилук у Лос Анђелесу" чију прву сезону премијерно пратимо на каналу Фокс лајф, радним данима од 18.00, док нам нових 18 епизода другог циклуса у истом термину стиже већ од 15. фебруара. Комшиница чије су кломпе прегласне, бучна деца чије играчке одзвањају по ламинату као звона Богородичине катедрале у Паризу, пас чији лавеж не престаје ни у сну... Укратко, свако ко је некада имао комшију изнад, испод, или поред себе, добро зна о чему говоримо. А баш такве ситуације инспирисале су чувеног холивудског комичара Седрика Антонија Кајлса, илити Седрика Ентертејнера, који је 2019. добио своју звезду на холивудском Булевару славних, да као извршни продуцент стане иза серије "Комшилук у Лос Анђелесу". Међутим, да би причу, засновану на личним искуствима, дочарао на најбољи могући начин, Седрик је у серији учествовао и као главни глумац.

Седрик и Макс Гринфилд, Фото Foks

У ексклузивном интервјуу за "ТВ новости" он открива колико је сличан свом јунаку Калвину Батлеру и да ли је заиста икада у стварном животу био део заједнице као што је она описана у "Комшилуку".

- Ова серија је инспирисана стварношћу. Тако смо и почели. Пожелео сам да моја искуства поделим са светом, али кроз критику свега што нам се догађа. А чињеница је да тренутно пролазимо кроз једну свеопшту ксенофобију. Страх од црнаца, одбојност према људима друге вероисповести, националним мањинама, сиротињи, људима са физичким недостацима и свим осталим разлозима за предрасуде, заменила је колективна нетрпељивост према другим људима. Контакт са другим човеком постао је оптерећење, а комуникацију је заменила уметност избегавања - каже на почетку разговора прослављени холивудски комичар. Он напомиње да је његова серија сатира наше стварности у којој се, каже, прве комшије више и не познају, а камоли људи који живе спрат испод вас.

Који део ове серије је ваша прича?

- Живео сам у крају Лос Анђелеса у ком су живели искључиво Афроамериканци, односно црнци, и у ком је равно чуду било то да се догоди ситуација да у пола дванаест увече пред локалном екипом "блејача" протрчи белац који једноставно џогира крајем. Како да вам објасним, то је као да се сада овде пред нас спусти свемирски брод, из њега изађе ванземаљац и каже: "Ћао"! А мени се то догодило, и морао сам да направим серију о томе. Али "Комшилук" није само прича о белцу који је нарушио мир хармоничног црначког краја. Желео сам да овом серијом укажем на проблем отуђења који је почео да нагриза људско друштво много пре короне и свега што је задесило свет у последњих неколико година. Када сам ја био клинац, постојала је заједница. Комшије су се држале заједно, деца играла, организовала су се дружења, правили роштиљи. Сада суседе упознамо само кад паркирају ауто на нашем месту, кад им залута пошта у наше сандуче или морате да одете на њихова врата да бисте решили неки проблем. И што је још горе, људима више није ни важно што не познају оне са којима живе.

Рачунате ли да ће се људи препознати у томе и да ће то бити гаранција популарности серије?

- Надам се томе, а хоће ли, не зависи од мене већ од оних који гледају серију и колико су спремни да се промене. Јер, промена нам је преко потребна. Свет иде у правцу у ком нам неће само комшије бити странци већ и они са којима живимо под истим кровом. А серија ће бити популарна јер је то комедија. А смех је увек добродошао.

Шта чини добру комедију?

- Стваран живот. Приче у којима људи могу да се препознају. Нешто што су доживели на улици, код фризера или док су бацали смеће. Лепота живота је у једноставности, и ту увек тражим инспирацију за све што радим.

Седрик, Макс Гринфилд, Бет Берс и Тичина Арнолд, Фото Foks

Да ли сте некад имали лошег комшију?

- У ствари, постоји једна ситуација која вам може звучати као да је сценарио за неки филм, али то ми се стварно догодило. Пре неколико година купио сам кућу у Сент Луису. Са мојим агентом за некретнине ишао сам у обилазак. Отишли смо тамо током дана, и на први поглед било ми је необично што су улице празне и што нигде нема ниједног човека. Међутим, рачунао сам да је радни дан и да је то сасвим нормално. Зашто би ико шетао около ако су сви на послу? Кварт је изгледао лепо, уредно, ушушкано, као створен за миран породичан живот. Е, онда сам отишао по ствари и наредног дана се вратио са породицом, али касно увече. И схватио праву слику. Кварт до нашег био је право краљевство локалних банди које су крстариле улицама као у филмовима попут "Побеснелог Макса". Насеље је било до те мере несигурно за живот да полиција не само да је патролирала нашим улицама, већ су полицајци дословно живели у нашем комшилуку. Као да у свакој другој кући имате полицијску станицу. То је било једно од мојих најаутентичнијх искустава када је реч о лошем комшилуку.

А имате ли и неко слично оном из серије?

- Како да не. Чуо сам да су се у крај доселили неки Џонсонови. Аутоматски сам их због презимена замислио као црнце. Као сваки добар комшија, окупио сам породицу, позвонили смо на њихова врата да се представимо, и можете само замислити мој шок када су нам та врата отворили насмејани белци. Предрасуде су део нас, колико год се трудили да их увијемо у шарени украсни папир. То је део ДНК сваког човека.

Због чега ће људи у Србији волети "Комшилук"?

- Зато што нас учи да смо, без обзира на то које нам је боје кожа, у ког бога верујемо, ког смо сексуалног опредељења, без обзира на све то што нас дели, у ствари у бити сви исти.

Сви смо родитељи, браћа, сестре, супружници, некоме смо нешто и то је оно што је најважније. Поред свих наших разлика, једнаки смо у томе што смо људи који се из дана у дан боре да преживе, имају сличне проблеме и главобоље за које истом снагом и надом траже најбољи лек. У томе је лепота ове серије и њен циљ. Да нас подсети да смо сви део једне исте реке која се зове живот.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити