ДЕГРАДАЦИЈА ПОРОДИЦЕ: Представа нишког театра "Херој нације" гостује на сцени "Мадленијанума"

Д. Алихоџић

28. 01. 2022. у 11:09

ПРЕДСТАВА "Херој нације" по тексту Ивана Лалића а у режији Спасоја Ж. Миловановића са којом ће нишко Народно позориште по трећи пут гостовати у "Мадленијануму", бави се деградацијом породице и дезоријентацијом појединца.

ДЕГРАДАЦИЈА ПОРОДИЦЕ: Представа нишког театра Херој нације гостује на сцени Мадленијанума

"Херој нације" / Фото НП Ниш

Редитељ и директор нишког Позоришта истиче да је задовољан што се сарадња наставља и да се нада да је она увод у једно "право, позоришно пролеће".

- Сви очекујемо да се ово лудило звано корона заврши и да се вратимо нормали. Све то зависи од града до града и од епидемиолошких прилика у свакој средини, али на нама је да обезбедимо сигурност глумцима и публике. Зато смо се и одлучили за ову представу, јер није у питању велики глумачки ансамбл, па је лако покретљива - каже Миловановић.

Што се саме представе тиче, Миловановић наводи да у суштини говори о утицају медија на живот обичног човека.

- Наша представа управо инсистира на гледаоцу. Она не приказуje стварност варљивих одраза, не нуди никакве одразе, већ полазећи од властите и друштвено-стварносне материјалности, дозвољава да се оне сагледају у једном истом кретању. Тако се пропитивањем функције позоришта поставља питање: да ли је паметно то што је публика рекла? Текст са једне стране покушава ако не да проникне, онда да укаже на последице експериментисања с крхкошћу људске психе, жељом за брзопотезном славом и привилегијама те и такве славе, насталих по правилу из метастазирања хаоса и насиља у друштву - истиче наш саговорник.

Главног лика Будимира Животића игра Драган Божа Марјановић, његову жену Десанку - Снежана Петровић, сина Љупчета тумачи Урош Милојевић, Новинарку - Јована Голубовић, а Погребника - Драгиша Вељковић. Нишки глумци истичу да играју ову представу у част свог, недавно преминилог колеге Драгослава Савића Сафе који је требало да тумачи главну улогу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОМАЖ ЗАВИЧАЈУ: Отворен завичајни легат Стевана Крагујевића у Сенти