ФУДБАЛ СЕ ИГРА И ДУШОМ: Редитељ и сценариста Огњен Јанковић о спортској филмској причи "Златни дечко"

А. ПОПАДИЋ

26. 01. 2022. у 13:17

ДЕБИТАНТСКИ филм Огњена Јанковића "Златни дечко" отворио је нову филмску 2022. годину и одмах забележио велики успех: за само 10 дана погледало га је 100.000 гледалаца.

ФУДБАЛ СЕ ИГРА И ДУШОМ: Редитељ и сценариста Огњен Јанковић о спортској филмској причи Златни дечко

Сцена из филма Златни дечко, Фото Промо

Главни јунак је талентовани али проблематичан млади фудбалер Денис Марковић (кога маестрално игра његов имењак Денис Мурић) чију каријеру одређују колико његов карактер толико и закулисне радње разних мешетара, менаџера, лажних пријатеља.

"Златни дечко" је много више од филма о спорту, што је препознала и публика, отуда и гледаност која би била импресивна и да је забележена у она "нормалнија" времена.

- Истовремено сам и збуњен и пресрећан, нисам могао да очекујем оволики успех за тако кратко време. Тих 100.000 гледалаца је важна информација, али мени су, с друге стране, много важније реакције публике, а оне су заиста дивне - каже, за "Новости", редитељ и косценариста (са Вуком и Алексом Ршумовићем) "Златног дечка" Огњен Јанковић.

Денис Мурић, Фото Промо

Главни јунак прелази пут од трња до звезда и опет назад, а његова судбина није само прича о фудбалу и закулисним радњама већ приказује време у коме живимо, у коме сви сањају о лакој и брзој заради.

- Нису само тинејџери, попут нашег главног јунака, ти који верују у мит о лакој заради већ је то, чини се, цивилизацијска тековина целог друштва. Најважније ми је било да све ликове представимо као људе, оне који имају душу, без обзира на то да ли су губитници или добитници. Нисмо их осуђивали већ смо се трудили да прикажемо њихову муку, жеље и надања. Нормално је да се животни бродови "потапају" ако вам је једини план лака зарада. Сваки рад мора да остави зној. Ипак, нисам се бавио неким претенциозним поповањем публици, јер сам уверен да искрен и поштен однос према гледаоцу даје резултате - објашњава Јанковић.

Редитељ Огњен Јанковић, Фото А. Стевановић

Посебно га, додаје, радује, што су гледаоци препознали ствари и поруке до којих је њему као аутору највише стало.

- Осим те филмске атракције, публика, верујем, добија и неку врсту поуке. Јер, "Златни дечко" је, пре свега, дирљива прича, људскост нам је у првом плану. Помно пратим реакције и чујем да по друштвеним мрежама родитељи чија деца тренирају неки од спортова у својим групама препоручују гледање нашег филма. Поносан сам што је препознат и тај едукативни део филма - искрен је наш саговорник.

Кључ целе приче је, по Огњеновом мишљењу, однос између Макија (у тумачењу Игора Бенчине) и Дениса.

- То је наративни стуб нашег филма. Неочекивано, бивши боксер је тај који доводи у ред младог фудбалера. Овде је бокс приказан као део старе школе, морална вертикала када је спорт у питању. Када неко мало скрене с правог пута, увек се пронађе неко или нешто да га врати. Зато је улога Игора Бенчине кључна.

Иако се ових дана спекулисало да је лик Дениса писан по узору на актуелног репрезентативца Немању Радоњића, Јанковић то демантује и каже да је главни јунак микс више фудбалера, и домаћих и страних, а као једине две спортске везе помиње легенде Марадону и Робија Фаулера.

- Марадона ми је био највећа инспирација по карактеру, носио је у себи тај недефинисани бунт по разним стварима, познат је по пороцима колико и по фудбалу. Лоше навике су биле део његовог карактера, а публика му је праштала јер је носио ту искрену емоцију, био је више од фудбалера. Главни лик, Денис, прављен је по том калупу - душа пре сувог талента!

Припремајући филм проучили смо много прича о фудбалерима из целог света, али "Златни дечко" не препричава ничији живот. Открићу вам једино да је прва сцена у филму, када Денис слави погодак тако што "ушмркава" белу аут-линију, инспирисана великим Робијем Фаулером, који је био врхунски играч, али и фудбалер који је правио невероватне испаде - искрен је Јанковић.

НОВАЦ ВАЖНИЈИ ОД ИГРЕ

ФУДБАЛ се много променио последњих деценија, али иако је, по Јанковићевим речима, сада у првом плану новац уместо игре, "верује да и за фудбал постоји спас":

- Сведоци смо, нажалост, да су бомбастичне вести искључиво оне које се односе на висине трансфера, а не на добру игру. Постоји нада, па се можда и фудбал врати на дане старе славе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима