ВЛАДАРИ ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ: У Народном музеју у Београду отворена изложба "Како памтимо владаре?"

Д. Б. М.

25. 01. 2022. у 22:41

ИЗЛОЖБА "Како памтимо владаре?", чији је аутор кустос Јасмина Цукић, чини 25 радова из Збирке цртежа и графика српских аутора 18. и 19. века из Кабинета графике Народног музеја у Београду.

ВЛАДАРИ ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ: У Народном музеју у Београду отворена изложба Како памтимо владаре?

"Таковски устанак", Винценц Кацлер, Фото Приватна архива

На изложби, која је отворена у Народном музеју, изложени су портрети владара из династије Обреновић, као и прикази историјских догађаја који су градили легитимитет и култ династије током владавине кнеза Милоша, кнеза Михаила и кнеза Милана.

Поред српских аутора Анастаса Јовановића, Стевана Тодоровића и Ђорђа Крстића, на изложби су заступљена и дела страних уметника међу којима су Карол Поп де Сатмари и Винценц Кацлер, који су својим стваралаштвом били везани за српску културну средину 19. века, остављајући уметничка сведочанства о династији Обреновић.

- Као један од ослонаца репрезентације политичке моћи, представе о владарима креиране путем уметности настајале су у периодима династичких успона, али и криза - пише ауторка изложбе.

- Графичко стваралаштво представља важан сегмент српске визуелне културе 19. века и овом изложбом је стављен фокус на његов документарни и сведочанствени потенцијал.

Графичка остварења су постојала у форми самосталног листа, или су репродукована у књигама, оглашавана у штампи, проналазећи своје место у приватној и јавној сфери. Цртеж је на другој страни у српској уметности 19. века углавном био лишен шире рецепције.

Сагледавајући га пре свега као сведочанство, препознајемо његову улогу у процесу реконструисања и памћења одређених догађаја, важних за династију Обреновић.

Tоком владавине кнеза Милоша, кнеза Михаила и кнеза Милана Обреновића збили су се многи важни догађаји који су обележили нашу историју.

- Имајући на уму вишеструку улогу и природу графике и цртежа, у прилици смо да посредством одабраних радова видимо у коликој мери су неки од кључних историјских тренутака детерминисали начин меморисања династије и утицали на то како споменуте владаре и данас памтимо - закључује Цукић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)