ЗАШТИТА КУЛТУРНОГ БЛАГА: Књига "Чишћење слика и других полихромних површина" у издању Галерије Матице српске

Слободан Бајић

25. 01. 2022. у 12:34

ЗАЈЕДНИЧКИ рад др Даниеле Королија-Црквењаков, конзерватора и др Слободана Гаџурића, професора хемије, на предавањима студентима мастер програма "Конзервација и рестаурација дела ликовне и примењене уметности", новосадске Академије уметности, довео је до књиге као незаобилазног уџбеника студентима, али и свим конзерваторима који се сусрећу са чишћењем површина од уметничког и историјског значаја.

ЗАШТИТА КУЛТУРНОГ БЛАГА: Књига Чишћење слика и других полихромних површина у издању Галерије Матице српске

Др Слободан Гаџурић и др Даниела Королија Црквењаков, Фото ГМС

Реч је о делу "Чишћење слика и других полихромних површина", у издању Галерије Матице српске, у којем је на 136 страна, богато илустрованих, попуњена постојећа празнина у стручној литератури неопходној за квалитетну наставу али и деликатном процесу чишћења слика као допринос квалитету и сигурности рада конзерватора.

Фото ГМС

- Саму тему чишћења, др Слободан Гаџурић, редовни професор на катедри за аналитичку хемију и ја смо написали са аспекта конзерватора - каже Даниела Королија-Црквењаков, конзерватор и професор на Академији уметности.

- Проблематика чишћења у конзервацији је искуствено рађена, недостајало је литературе и утисак је да је то непокривена област. План је био да припремимо неку врсту приручника, рецепата... али је то прерасло у штиво о етичком приступу чишћењу, заштити, операцији која утиче на визуелни доживљај слике.

Фото ГМС

По речима Королија - Црквењаков, поред студената, књига је намењена и практичарима, драгоцена у току рада.

- Важно је да се користе научни принципи, конзерваторска наука, да се поштује ауторски део слике, да се не оштети, да буде безбедно... а то је чишћење на бази воде, која је нетоксична супстанца. Књига је писана да буде занимљива историчарима уметности, за заштиту наслеђа а у њој смо успоставили сарадњу две различите струке, историју уметности у којој је хемичар драгоцен сарадник и своја истраживања почели методолошким приступом стандардима из оперативних знања хемије и из праксе Галерије Матице српске - рекла је Королија-Црквењаков.

Фото ГМС

Стручна књига је резултат вишегодишњих личних усавршавања два аутора у својим областима, њиховог искуства у области заштите културног наслеђа, прегнућа у истраживању нових хемијских технологија и рада са студентима конзервације.

Фото ГМС

Тимски рад

- Сумирањe знања о једној области која је толико мултидисциплинарна као конзервација и рестаурација, а посебно њених делова у којима се директно преплићу природне и хуманистичке науке као што је то у процесу чишћења слика, неминовно захтева тимски рад. У том смислу, ова књига је допринос два изузетна стручњака, конзерватора, са разумевањем природних наука и хемичара, са разумевањем материјала у уметности - истиче др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

Фото ГМС

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БРТКА У ЗЕМЉИ ЧУДА: Масимилијано Сикарди најавио изложбу посвећену ликовној уметности