КЊИГА О АГОНИЈИ СЛОБОДЕ: Милена Марковић добитница "Нинове" награде за роман "Деца"

А. ВОЈИНОВИЋ

24. 01. 2022. у 19:16

МОЈ роман бави се једном епохом и светом који је заувек нестао. Не тиче се само наше земље у којој смо сви ми живели, него и неких других земаља и вредности.

КЊИГА О АГОНИЈИ СЛОБОДЕ: Милена Марковић добитница Нинове награде за роман Деца

Фото Танјуг

Између осталог, тај мој роман бави се стазом и судбином и агонијом слободе. Овим речима Милена Марковић, овогодишња добитница "Нинове" награде за роман године, укратко је описала тематику своје књиге, романа-поеме "Деца" у издању куће ЛОМ.

Од петочланог жирија, књига Милене Марковић "Деца" добила је три гласа (Теофил Панчић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић), док је за роман "Мокринске хронике" Срђана В. Тешина гласала Марија Ненезић, а Бранко Кукић за "Поговор" Давида Албахарија. У ужем избору за престижно признање, које по 68. пут додељује магазин "Нин", били су још и роман "Сампас" Илије Ђуровића, "Оно о чему се не може говорити" Елведина Незировића и "Шпанска чизма" Владимира Копицла.

Фото Танјуг

Марковићева данас пред многобројним новинарима у београдском хотелу "Москва" није крила задовољство због освајања награде, где је истакла како је улазак у најужи избор заједно са Албахаријем и Копицлом за њу била велика част.

- Било ми је пуно срце када сам чула мишљење жирија - рекла је Марковићева.

- Оног тренутка када сам видела да ће све то што сам писала неколико година да достигне одређену величину у аристотеловском смислу одлучила сам да направим поему, односно, роман у стиху. Осмелила сам се да се и ја након многих других писаца који се баве агонијом слободе, међу којима је и Уелбек, бавим овом темом. Покушала сам да кроз једну личну причу да покажем како сви плаћају. Мислим да је због тога мој роман као што су рекли неки други критичари надрастао и мене.

Фото Приватна архива

Председник жирија Теофил Панчић истакао је да књига Милене Марковић представља посебан искорак за савремену српску књижевност, као и да је реч о роману који је по сваком могућем релевантном критеријуму изван стандарда и књига која ниједног читаоца неће моћи да остави равнодушним.

За Ивана Миленковића "Деца" овогодишње добитнице без сумње спадају у једно од најистинитијих дела српске књижевности. Иако Панчић и Миленковић нису имали дилеме ко ће бити овогодишњи лауреат, Марјан Чакаревић је до последњег часа вагао коначну одлуку:

- Жао ми је што сам морао да изаберем само једну књигу, две су ми биле на пола копља, Миленина и Албахаријева. Види се упадљиви скок у односу на цео њен досадашњи опус, као и један озбиљнији рад, заокружила је све оне теме којима се иначе бави.

Марија Неназић објаснила је да Милена у роману пише о одрастању, сазревању, али и властитој интими:

- Кроз цео роман провејава исконска дечја рањивост и радозналост јер се сви они овде суочавају са животом на најразличитије начине, кроз патњу, бол, грешке, суочавања са светом који најчешће не разуме тог рањивог појединца који кроз овај роман сазрева.

Уручење уживо

СВЕЧАНО уручење "Нинове" награде овогодишњој добитници биће уручено уживо, за разлику од прошле године. Иако је првобитно било планирано да се признање лауреату додели 31. јануара, епидемија је умешала прсте, па ће накнадно бити објављен нови датум уручења. Осим тога, на конференицји речено је и да ове године троје чланова жирија завршавају мандат, и то Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић, као и да ће нови бити изабрани пре пролећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДИКЛИЋУ НУШИЋЕВА НАГРАДА: Одлучено ко ће добити признање за животно дело фестивала у Смедереву