"ОНАМО НАМО" МЕЂУ СУБОТИЧАНИМА: У СКЦ "Свети Сава" представљена нова књига Матије Бећковића у издању Компаније "Новости"

Ј. ЛЕМАЈИЋ

23. 01. 2022. у 23:00

ДВОРАНА задужбине Душана Радића у Суботици пре две вечери била је тесна да прими све оне који су желели да чују стихове и вечне поуке књижевника и академика Матије Бећковића и представљање његовог новог дела "Онамо намо - портрети и песме" у издању Компаније "Новости".

ОНАМО НАМО МЕЂУ СУБОТИЧАНИМА: У СКЦ Свети Сава представљена нова књига Матије Бећковића у издању Компаније Новости

Дворана била тесна за све заинтересоване, Фото Ј. Лемајић

Како је промоција песничких портрета, последњег дела трокњижја коме су претходили "100 мојих портрета" и "Мојих 80", део "Светосавске недеље", коју већ три деценије организује Српски културни центар "Свети Сава", књижевно вече почело је чувеном "Причом о Светом Сави". Потом је публика нетремице слушала поему "Сента", "Ловћен", "Песник", "Пољубац и 30 сребрњака", "Авакум", "Мојковачка битка"...

- По традицији, моја књига је представљена на "Светосавској недеље", на једном од најлепших и најотменијих места које имамо. Рођен сам недалеко одавде, у Сенти, и ова књига "Онамо намо" почиње поемом о Сенти а завршава се поемом "Онамо намо" - истиче Бећковић. - У њој су портрети мојих пријатеља, људи који су обележили мој живот и то је нека врста аутобиографије о другима. Највећа срећа мог живота су људи са којима сам живео. Већина њих више није са нама а постоји читава једна усмена књижевност која није забележена, поготово у данашње време када се књижевност одмакла од живота и људи. Публика се ужелела истине из стварног живота, популарни су мемоари и сведочења, доста им је било измишљања и фантазије.

Тако су Суботичани слушали о Бранку Миљковићу, Јовану Дучићу, Станиславу Винаверу, Светом Јустину Поповићу, Лази Костићу... Поезија се, по његовим речима, и даље труди да врати љубав и веру међу људе.

- Она не може ни настати другачије него из љубави. Мржња је сама по себи лаж. Мрзимо само оне у којима препознајемо своје особине. Лакше нам је да мрзимо друге него себе - поручује наш највећи живи књижевник.

Фото Ј. Лемајић

ЧИТАОЦИ СУ НАЈВАЖНИЈИ

ИАКО се често може чути да смо се отуђили од књиге, суботички љубитељи писане речи су то и овога пута демантовали.

- Суботичкој публици се вреди обраћати. Читаоци су најважнији. Стално се говори да се више пише него чита, али на оваквим местима се види да таква прича није тачна, да не само што људи читају, него осећају свако место - сматра академик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)