КОМЕМОРАЦИЈА БЕЛОМ МАРКОВИЋУ: Вулин се у име председника Србије опростио од великог српског књижевника

Novosti online

22. 01. 2022. у 13:48

ИЗАСЛАНИК председника Републике Србије министар унутрашњих послова Александар Вулин, присуствовао је у Лајковцу комеморацији поводом смрти књижевника Радована Белог Марковића.

КОМЕМОРАЦИЈА БЕЛОМ МАРКОВИЋУ: Вулин се у име председника Србије опростио од великог српског књижевника

Фото; МУП

Опраштајући се од великог српског књижевника, изасланик председника Републике истакао је да за разлику од људи који остављају иза себе претке и домовину, Бели Марковић то није учинио, већ је поносно чувао своје корене, изабравши да остане тамо где се и родио.

Министар Вулин је истакао да је српски језик од сада сиромашнији за једног великог говорника и књижевника.

Фото В. Данилов

 

- Отишао је Бели, али не много далеко. Отишао је у свет који је сам измаштао, сам направио, сам створио. Отишао у свет који је правио себи по себи, за себе, али и за нас. А како другачије потомак колубарских победника може да оде? Него достојанствено, тихо, мирно, али опет толико гласно, да се пробудимо усред ноћи са осећајем губитка, са осећајем празнине. Kажу умнији, начитанији, да је нација заједница језика. Зато данас ја саучешће не изјављујем само породици, не само вама, него и земљацима, сваком оном ко говори српски језик, сваком оном ко мисли српски, сваком оном ко се поноси овим нашим језиком и писмом, јер губитак је сваког од нас. Нација је заједница језика. Српски језик је данас сиромашнији за једног великог говорника, за једног великог писца, за једног колубарског ратника. Нека му је вечна слава - рекао је министар Вулин на комеморацији великог српског књижевника Радована Белог Марковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу