ДЕЦА РЕАГУЈУ НА НЕИСКРЕНОСТ: Сопран Биљана Јовановић уочи премијере опере за најмлађе у "Радовићу"

М. Мирковић

22. 01. 2022. у 12:08

ОПЕРА за децу "Дечја соба" композитора Миленка Живковића по либрету - односно по мотивима истоимене кратке приче песникиње Десанке Максимовић, играће се у недељу у подне на сцени малог позоришта "Душко Радовић".

ДЕЦА РЕАГУЈУ НА НЕИСКРЕНОСТ: Сопран Биљана Јовановић уочи премијере опере за најмлађе у Радовићу

Фото Приватна архива

Дело неправедно заборављеног и скрајнутог аутора, први пут је постављено на сцену у ратном Београду, 1941. године, када је опера одиграна два пута у Народном позоришту и једном у Коларчевој задужбини.

Маестро Милан Недељковић, и остали уметници окупљени у МОТО - Музичкој оперско-театарској организацији, годинама су се посвећено бавили реконструкцијом опере, сакупивши партитуре и либрето оригиналног дела, открива сопран Биљана Јовановић.

- Најзад смо је премијерно извели у склопу Бемуса прошле, 2021. године, и доживели вишеминутне овације на премијери, што нас је уверило да смо успели да допремо до срца дечје публике - наводи Јовановићева.

Наша све ангажованија оперска уметница у "Дечјој соби" тумачи улогу Маме.

- Прича прати свакодневне активности једне велике породице са четворо деце, врло је лепа и препуна хумора. Заиста је захтевно играти за малишане, то је публика која одмах реагује на неискреност. Како смо сви одушевљено приступили раду на овој представи, радујемо се њеним извођењима и волимо је, играње пред децом доживљавамо као посебан изазов и разлог за радост.

Опером диригује Милан Недељковић, а изводе је, поред Биљане Јовановић у роли Маме, Борис Папак као Тата, те у улогама четворо деце - Оливера Кривокућа, Исидора Богдановић, Сара Ристић и Мина Николић.

Режију потписују Наталија Станковић и Матеја Ђедовић, под менторством Бориса Лијешевића, а кореографију Мила Стијак и Ана Бошковић.

Фото Приватна архива

Опера "Дечја соба" представља не само прве кораке наше композиторске праксе усмерене на најмлађу публику четврте деценије двадесетог века у Србији, већ и прави бисер опуса Миленка Живковића и наше културне баштине, сматрају уметници који су је "открили" и наново оживели на сцени. Ово јединствено дело, рад двоје великана српске уметности, показатељ је напредног мишљења и степена развоја српске уметничке сцене, која је у првој половини двадесетог века ишла у корак са најсавременијим уметничким струјањима у Европи.

Конципирано скоро као "дидактичко средство" састављено од краћих музичко-сценских слика, ово дело такође представља идеалан начин да се најмлађа публика уведе у свет опере.

ЕКИПА

У ИЗВОЂЕЊУ учествују и Хор Дечјег културног центра Београд са диригентом Снежаном Деспотовић, солисти Музичке школе Војислав Вучковић из класе проф. Маје Ђокић, оркестар полазника пројекта Opera: Past, Present, Perfect!, играчи Компаније балет младих и професионални музичари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу