СМРТ БЕЛОГ МАРКОВИЋА ОГРОМАН ГУБИТАК: У својим делима овековечио родне Ћелије, Лајковац, реку Колубару и “бело” Ваљево

Б. ПУЗОВИЋ

20. 01. 2022. у 09:26

ИЗНЕНАДНА смрт угледног књижевника Радована Белог Марковића представља велики губитак за српску културну сцену и за Лајковац, у ком је живео и стварао.

СМРТ БЕЛОГ МАРКОВИЋА ОГРОМАН ГУБИТАК: У својим делима овековечио родне Ћелије, Лајковац, реку Колубару и “бело” Ваљево

Фото: Б. Пузовић

- Најпознатији Лајковчанин, којег су суграђани једноставно звали Књижевник, у својим делима овековечио је родне Ћелије, Лајковац, реку Колубару и “бело” Ваљево, приповедајући јединственим језиком. Први је добитник Повеље за животно дело општине Лајковац, која му је уручена 16. септембра прошле године, на Дан варошице. Време и место сахране писца Радована Белог Марковића биће накнадно саопштени.

Ово је саопштила Општина Лајковац, која је са Градском библиотеком 2013. године објавила сабрана дела знаменитог суграђанина. Јула 2021. године организовано је јединствено књижевно вече поводом пола века богатог списатељског рада Радована Белог Марковића, на старом железничком мосту преко Колубаре, у селу Ћелије, у ком је рођен, недалеко од Лајковца. Тада је представљено и његово последње дело “Стојна ветрењача”. У више наврата Градска библиотека и Општина били су покровитељи и организатори научних скупова посвећених стваралаштву Радована Белог Марковића.

У среду, касно по подне, сазнајемо незванично, Белом Марковићу изненада је позлило. Одмах је пребачен у ваљевску болницу, али напори лекара да му спасу живот, нажалост, били су узалудни.

Фото: Б. Пузовић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРОЗ МОНАХИЊЕ САМ ОСЕТИЛА ПРАВУ ВЕРУ: Коштана Бановић, за Новости, о документарном филму Руку мојеју