МАЛИ ЉУДИ У БОРБИ ПРОТИВ ВЕЛИКОГ ЗЛА: Милош Пушић о филму "Хероји радничке класе" који ће имати светску премијеру на Берлиналу

А. ПОПАДИЋ

20. 01. 2022. у 12:19

ФИЛМ редитеља Милоша Пушића "Хероји радничке класе" имаће светску премијеру у програму "Панорама" Берлинског филмског фестивала, који се одржава од 10. до 20. фебруара. Прича о групи илегалних грађевинских радника који, остављени без новца и основних права, покушавају да се супротставе својим шефовима, нашла се у конкуренцији 26 филмова из целог света.

МАЛИ ЉУДИ У БОРБИ ПРОТИВ ВЕЛИКОГ ЗЛА: Милош Пушић о филму Хероји радничке класе који ће имати светску премијеру на Берлиналу

Фото Промо

- Невероватно је колико је вест о премијери "Хероја" на Берлиналу покренула ствари, почевши од позива пријатеља, срећне ауторске екипе, потом наших медија, али и позива неких страних продукцијских и дистрибутерских кућа које су се већ јавиле са понудама за сарадњу. У оваквом тренутку схватам колика је моћ тако великог и важног фестивала за један филм - каже, за "Новости", редитељ и косценариста "Хероја радничке класе" Милош Пушић.

Иако је, по његовим речима, гледано с техничке стране једноставније него икад направити филм, није лако направити добар филм.

- Премијера на великим фестивалима, попут Берлинала, филмовима даје педигре, чини их много видљивијим за светску публику. Верујем да премијера у Берлину "Херојима..." омогућава бољи фестивалски живот, дистрибуцију на неким платформама до којих у другим околностима можда не бисмо стигли, а верујем и да ће код нас боље да одјекне.

На питање ко су "хероји" из наслова филма, Пушић одговара:

- То су такозвани мали људи, наше комшије, познаници, они поред којих пролазимо, а да их готово не примећујемо, не мислимо на њихове судбине и невоље. То су мали људи који се боре против великог зла. Иако филм као медиј није свемоћан, верујем да има моћ да укаже на нешто што је исправно, хумано, добро. Конкретно, моји јунаци су група радника који се боре за своје место у овом неолибералном инстант капитализму. Ми смо током транзиције прижељкивали овај поредак, али заправо нисмо знали шта ћемо добити.

У својим претходним филмовима, "Јесен у мојој улици" и "Одумирање", баш као и у "Херојима..." Пушић се бавио социјалним темама јер је за њега наша стварност неисцрпна инспирација.

- Сценарио за "Хероје..." инспирисан је вестима у новинама где се тако лако пређе преко страшних ствари које се дешавају радницима. Ипак, такве ствари нису резервисане само за нашу земљу, већ су одраз целокупног друштва где су поделе све веће. На једној страни су велика раскош, неумереност, похлепа, а на другој све веће сиромаштво. Свет је тако организован да нико и ништа не може стати на пут корпорацијама и њиховим представницима. Постали су моћнији од држава - примећује Пушић.

Редитељ се у својим филмовима готово по правилу ослања на исте сараднике, па су тако глумачко-брачни тандем Јасна Ђуричић и Борис Исаковић актери сваког његовог филма, па тако и "Хероја..."

- Они су ми и пријатељи и сарадници, једни другима смо велика подршка. Исаковић је играо чак и у мом дипломском кратком филму, а сада смо колеге и на Академији уметности. Ту су још и Александар Ђурица и Филип Ђурић, са којима изнова сарађујем. Немам ништа против рада са другим глумцима, али овима се враћам јер се добро разумемо, уживамо у заједничкој сарадњи, а то штеди енергију и смањује могућност неспоразума. Волео бих да истакнем да је овај филм рађен са пријатељима, од писања сценарија, преко глумаца, до људи из постпродукције, нико није постављао питање нити условљавао да се нађе у њему. На то сам највише поносан, што радим филм са људима које волим и поштујем - искрен је Милош Пушић.

ИЗ ДРАМЕ У ТРИЛЕР

РЕДИТЕЉ каже да се у току филма "мења карактер и начин приче". Почиње као драма са елементима комедије, да би у наставку прерастао у трилер. На питање колико су настајали "Хероји...", искрено одговара:

- Бескрајно дуго! Прва идеја и прва рука сценарија написана је 2011, потом је 2012. у Берлину учествовао у програму за развој сценарија. Било је тешко наћи подршку, снимали смо га мало по мало, у међувремену сам завршио и "Одумирање", било је криза, сумњи у исход, али је на крају све вредело.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима