МИЛАН МАРИЋ КАО ЖАРКО ЛАУШЕВИЋ: У припреми серија "Година прође, дан никад" о животу чувеног глумца

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

22. 01. 2022. у 10:38

КАДА је Жарко Лаушевић у питању, небеске силе су биле прилично широке руке: дале су му несвакидашњи глумачки дар, а не мањка му ни списатељског талента.

МИЛАН МАРИЋ КАО ЖАРКО ЛАУШЕВИЋ: У припреми серија Година прође, дан никад о животу чувеног глумца

Фото Н. Скендерија

Пре десет година своју импозантну и трагичну животну причу преточио је у књигу "Година прође, дан никад", коју је објавила Компанија "Новости".  Ово дело је тада  продато у невероватном тиражу од преко 350.000 примерака. Аутобиографдска прича Жарка Лаушевића и даље изазива велико интересовање читалаца, а оно што ће је учинити и "видљивом" је велики ТВ пројекат. Наиме, право на екранизацију овог дела продукција "Фајерфлај" откупила је још пре годину дана, а сада је све извесније да ћемо ускоро гледати серију "Пад" о животу чувеног уметника.

Осим по "Тајкуну", "Породици", "Црној свадби" и другим успесима, продуцентска кућа "Фајерфлај" позната је и по томе што пројекте дуго припрема и држи под велом тајне. У јавност су, међутим, доспеле информације о новој серији, и нагађало се да се у најужем кругу за главну улогу  налазе Милош Биковић, Марко Грабеж и Вучић Перовић. Ипак, лик Жарка Лаушевића играће Милан Марић. Талентовани глумац већ је на великом и малом екрану дочарао бројне биографске приче - од Сергеја Довлатова, Данила Илића и кнеза Милана Обреновића, преко младог Вукана Немањића до Чедомира Јовановића и Томе Здравковића.

Сценарио је, сазнајемо, скоро готов,  а подписују га  Петар Михајловић и Бојан Вулетић,  који ће бити и редитељ. Серија "Пад" настаје уз подршку "Телекома Србије", снимање би требало да почне на пролеће, а емитовање се очекује крајем ове или почетком наредне године.

Поднаслов "Дневник једне робије" сугерише шта ћемо гледати у најављених осам епизода.

Књига "Година прође, дан никад" заправо је збирка белешки које је Жарко Лаушевић водио током првих 455 дана заточеништва - од 31. јула 1993, када је убио двојицу и ранио једног младића, до 28. октобра 1994, када је првостепено осуђен на петнаест година робије. Међу корицама су исписани путеви његове глумачке каријере - студије, прве мање и веће улоге, трема, слике из прошлости, пријатељство с Рахелом Ферари и Јосифом Татићем, дружење у кафани Мањеж... Прецизно су насликани пишчеви затворски сапатници, као и командири, чувари, лекари, адвокати. После овог дела уследиле су "Друга књига" и "Све прође, па и доживотна", обе у издању "Хипатије". Жарко Лаушевић је тако заокружио трокњижје под заједничким насловом "Дневник једне робије". Његова дневничка проза, сазнајемо, биће преточена у нову књигу која би ускоро требало да се нађе пред читаоцима.

Глумац који је пре два дана, на Богојављење, напунио 62. године, неколико је пута у животу почињао испочетка: "Почео сам нови живот када сам 1978. дошао у Београд на студије, завршио факултет, почео нови живот. Онда се десила та трагедија, после изласка из затвора сам опет био на почетку, после бомбардовања сам отишао у Њујорк и - опет почетак. Тај одлазак је био најболнији".

 

 

Фото В. Данилов

Шта год је Жарко Лаушевић одиграо, било је за памћење. И за награде. Имао је 25 година када је са серијом "Сиви дом" доживео огромну популарност, а 27 година када је 1987. за филм "Официр с ружом" добио "Златну арену" на југословенском филмском фестивалу у Пули и "Цара Константина" у Нишу. Имао је 30 година када му је у Новом Саду уручена "Стеријина награда" за ликове Растка Немањића и Светог Саве у представи "Свети Сава". Играо је у серијама и филмовима "Вук Караџић", "Браћа по матери", "Косовски бој", "Заборављени", "Црни бомбардер", "Нож"... Власник је и највиших признања на фестивалима Град театар у Будви, Гран прија на Филмским сусретима у Нишу, награде Зоран Радмиловић...

Фото Архива

Последњих година, након филма "Смрдљива бајка", који му је донео Гран При на филмском фестивалу у Нишу 2016. године, Жарко Лаушевић је све чешће у Београду. Оживео је незаборавне ликове у серијама "Сенке над Балканом", "Корени", "Пет", "Државни службеник", "Име народа", "Александар од Југославије", "Калкански кругови", "Време зла". Тек ћемо га гледати у филмовима "Лето када сам научила да летим", "Воља синовљева" и "Хероји Халијарда", а већ је извесно да ће се снимати и серија према капиталном делу Добрице Ћосића "Време смрти", у којој ће такође играти. У серији "Пад" формално неће учествовати. Зато са нестрпљењем очекујемо да видимо како ће на екрану изгледати литерарно моћна и документарно убедљива, узбудљива и на моменте болно драматична књига Жарка Лаушевића, па и шта ће он сам на све то рећи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу