КОРОНА ПОСТАВЉА РЕПЕРТОАР: Вирус десетковао ансамбле наших театара који су принуђени да отказују представе

В. СТРУГАР

19. 01. 2022. у 09:11

ОТКАЗАНО - заједнички је "таг" на репертоару већине наших позоришта, исписан испод наслова на јануарском репертоару.

КОРОНА ПОСТАВЉА РЕПЕРТОАР: Вирус десетковао ансамбле наших театара који су принуђени да отказују представе

ЈДП "Алиса у земљи страхова", Фото Н. Бабић

Додуше, неки театри су, једноставно, прескочили први месец у години и понудили распоред представа за фебруар.

И док је у пролеће 2020. кључ и званично био у бравама позоришта (када је спуштена завеса на сва окупљања у затвореном простору), потом спорадично и са образложењем "због болести глумца" отказивана поједина извођења, сада су, као по договору и без икаквог објашњења, једна за другом "поскидане" представе.

У међувремену, позоришта су на сваки начин покушавала да са минимумом ризика, одрже континуитет играња. Ипак, не с подједнаком ревношношћу: у некима кућама би разводница пришла чим би гледалац спустио маску или сео на седиште предвиђено за дистанцу, док би се у другим углавном формално и прилично ноншалантно "испоштовала" правила... Било како било, тренутно су десетковани ансамбли на свим сценама јер је много у театру (не само) глумаца који тренутно имају корону или су били у непосредном контакту са оболелима, па морају у изолацију.

Нишко Народно позориште једно је од ретких које је послало свим медијима допис да неће бити извођења у јануару (тако ни најављене премијере мјузикла "Неки то воле вруће"), док је у Југословенском драмском у последњем моменту отказано премијера "Алиса у земљи страхова". Када гледалац оде на сајт позоришта видеће да су ових дана неће бити ни редовних извођења представа "Уображени болесник", "Загреб - Београд виа Сарајево", "Мој муж"," Пучина" и "Широка земља".

За ширење вируса омикрон соја више никоме и не пада на памет да окриви вечиту јурњаву наших популарних уметника са пробе на пробу или са снимања на снимање многобројних серија и филмова. Корона је свуда око нас и као на рулету, питање је само кад ће се и на коме се зауставити куглица. Тако се у Народном до 24. јануара пред публиком неће наћи "Избирачица", "Женски оркестар", "Мали брачни злочини", "Хасанагиница", "Краљица Марго", "Орландо", "Дама с камелијама" и "Велика драма".

Уосталом, што је већи ансамбл већа је и могућност да неко искочи из система. Да ли зато што Звездара театар и нема свој ансамбл, тек у овој кући је током месеца само један наслов отказан - "Спортско срце", које је на репертоару било 15. и 18. јануара. За сада, чврсто стоје сви други наслови на њиховом репертоару.

И у "Мадленијануму" још опстају представе на програму, осим дуго најављиване премијерне обнове "Великог Гетсбија" и редовног извођења "Казанове против Дон Жуана". Такође, већ је извесно да се ни у Атељу 212 у наредна три дана неће играти "Син", "Ова ће бити иста" и "Ноћна стража", док је Београдско драмско на свом сајту у "хаику" верзији представило како ствари стоје у њиховој кући: нема репертоара за текући месец, а ни благајна неће радити до 20. јануара.

Незванично сазнајемо да је вирус десетковао редове у свим позоришним кућама, али углавном међу млађим члановима: старији се, углавном, још добро држе или бар - чувају.

ВАКЦИНЕ НА БРОДВЕЈУ

КРАЈЕМ прошле године појавила се агенцијска вест да је на Бродвеју отказано десетак представа, јер су глумци или чланови особља били позитивни на ковид-19. Уз ову информацију и податак да откако је Бродвеј (после дуге паузе) поново отворио врата, вакцинација је обавезна за - публику, екипе, извођаче и друго особље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити