БОЛИ МЕ ТИШИНА О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Јелена Ковачевић о збирци посвећеној злочинима над нашим народом у НДХ

Д. МАТОВИЋ

19. 01. 2022. у 11:23

ПЕСНИКИЊА Јелена Ковачевић стиховима је осведочила страдање Срба у Независној Држави Хрватској.

БОЛИ МЕ ТИШИНА О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Јелена Ковачевић о збирци посвећеној злочинима над нашим народом у НДХ

фото Приватна архива

Њена збирка стихова "Страдање", коју је објавило Удружење грађана "Јадовно 1941. Београд - Бања Лука", говори о покољу и геноциду над српским народом у Петрињи, Јајцу, логорима Јасеновац и Слано, Глини, Двору, Требињу, Милошевићима и Старом Броду, Босанском Петровцу, Пребиловцима, Босанском Броду, Суњи, Драксенићу, Столцу, Бихаћу, Гламочу и Босанској Градишки у Другом светском рату.

Књигу чини 41 песма, од којих су две посвећене Јасеновцу. Највећи број песама сведочи о геноциду над српским народом на територији Босне и Херцеговине, која се налазила под Независном Државом Хрватском. Песникиња је запослена у Архиву Југославија, тако да не изненађује да је своје стихове документовала изводима из историјске литературе и архивске грађе.

- Да представим српска страдања и страдалнике, подстакла ме је љубав према свом народу - каже, за "Новости", Јелена Ковачевић.

- Најлакше, а мислим и најбоље се изражавам кроз поезију.

Песникиња признаје да је, док је писала стихове који чине њено "Страдање", била уплашена.

- Непрестано сам се питала да ли сам достојна да пишем о нашим жртвама, а о осталом говоре песме - каже Јелена Ковачевић.

- И даље се питам зашто сам баш ја добила на дар да испишем целу збирку на ову тему. Као човека и као Српкињу боли ме тишина о том страдању. Заиста не знам зашто је о тим стравичним злочинима мало књижевних дела написано.

Догађаје који су је инспирисали, песникиња је поткрепила документарном грађом која говори шта се збило.

- Концепт збирке се сам наметнуо с обзиром да су песме произашле из архивског документа и литературе - говори нам Јелена Ковачевић.

- Историјски извори су и одбрана од злонамерних који би помислили да има неистине и претеривања у песмама. Душа је говорила а ја записивала, из невидела у видело, у песму.

На питање да ли осећала бол жртава док је писала потресне стихове, наша саговорница одговара:

- Одговор је у мојим песмама. Не бих могла да издвојим слику која ме је покренула на најтежу песму из збирке. Свака жртва боли. Суштина о страдању у Јасеновцу није у знању, већ у осећању. За мене је Јасеновац симбол свеукупног страдања српског народа на територији Независне Државе Хрватске. Геноцид је извршен на њеној читавој територији.

НА ДУХОВНУ КОРИСТ

ЗБИРКА "Страдање" овенчана је Наградом Вукове задужбине.

- Веома ми значи ова награда - каже Јелена Ковачевић. - Oна је охрабрење да наставим да стварам. Највеће признање и награда за оног ко пише је да се његова дела читају, да су на духовну корист човеку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАГОНЕТКА ВЕЛИКОГ КРАЉА: Монографија др Иване Коматине о Урошу Првом Немањићу