ПОГЛЕД ИСКОСА - 8. Бијенале уметника Врања 2021.

Дејан Ђорић

18. 01. 2022. у 17:33

У ГАЛЕРИЈСКИ опустошеној Србији, где је цео УЛУС постао испостава секције проширених медија а већина галерија и музеја у којима се у унутрашњости представља савремена уметност само слепи одраз стања у Београду, Галерија Народног музеја Врање самосвојно се издваја. Шабачки Октобарски салон, ликовна смотра старија од београдске, одлуком директорке постао је полигон за иживљавање двоје до троје гостујућих кустоса тако да у Србији скоро да више и нема пристојних галерија које би озбиљно организовале групну изложбу свих родова савремене ликовне уметности.

ПОГЛЕД ИСКОСА - 8. Бијенале уметника Врања 2021.

Анђела Мујчић "Увид"

Врање се у тој свеопштој посусталости и одустајању од демократичности у представљању ликовности указује као један од незаобилазних центара. Београдски Октобарски салон је пример како не треба радити, на силу мењати статут у корист иностраних излагача и укинути видљивост домаћих. Са буџетом од 200.000 београдски Октобарски салон у последње две деценије мало шта је урадио за нараслу српску ликовну сцену, а и ако је неко представљен то је било искључиво у кључу екстремног авангардизма. У малом Врању је пример како треба радити, упркос скромном финансијском фонду, понајвише захваљујући ангажованости само једне особе - Мирјане Јовановић, вишег кустоса историчара уметности.

Она је окупила стручну комисију, између осталих Татјану Милосављевић, музејског саветника Народног музеја Крагујевац и Сузану Новчић, музејског саветника Народног музеја Краљево. На основу конкурса и позива жири је после детаљног прегледа 109 пријава аутора и 186 дела одабрао за излагање 40 радова од четрдесет уметника, која су настала у последње две године. Награђује се само један рад, а по квалитету чланови жирија су издвојили уметнике Хариса Личину, Бојана Новаковића, Зорана Вранешевића и Еву Мештровић. Једногласно се жири сложио да једину, откупну новчану награду ове традиционалне изложбе додели Анђели Мујчић (Ниш, 1981) за дело "Увид", израђено техником акрилика на лесониту. У каталогу су две кустоскиње образложиле своје предлоге, а писац овог текста као трећи члан комисије, додаје да је реч о изузетном решењу. У време потпуног нестанка сакралне уметности у сфери савремене, или сведености само на црквену, која често прелази у религиозни кич, Анђела Мујчић, предавач на Факултету ликовних уметности Приштина (Косовска Митровица - Звечане) проналази ликовно смео и оригиналан начин да се бави херувимима и ангеолошком естетиком.

"Бијенале уметника Врање 2021" својим трајношћу и отвореним приступом, без тематских, односно генерацијских ограничења, једна је од изложби-оаза каквих је све мање код нас, које изумиру и део су некадашње сјајне културне политике. У Врању су познати ликовни критичари и кустоси били селектори, Бијенале је отворено за локалну као и регионалну сцену и свеукупно унапређује ликовни живот не само на југу Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)