УЗНЕСЕЊА ПЕСНИКА КРСТИВОЈА ИЛИЋА: Поводом збирке "Крстовдан"

Јован Пејчић

18. 01. 2022. у 10:24

НА мапи српске поезије друге половине двадесетог и, ево, у почетним деценијама двадесет првог века, певање Крстивоја Илића самоизградило се у велику лирску исповест што захвата у значења и симболику свега видљивог и невидљивог у животу, у општој људској и песниковој родној историји и судбини, али, такође, и у судбини самог певања као првог и последњег израза човекове душе, човекових стваралачких моћи.

УЗНЕСЕЊА ПЕСНИКА КРСТИВОЈА ИЛИЋА: Поводом збирке Крстовдан

Фото Приватна архива

Свет је лирски јунак његових стихова. Од почетка (од "Раздора у слуху руже", 1973) до најновије збирке "Крстовдан" ("Чигоја штампа", Београд, 2021), пева он - увек продорним, свежим, новим језичко-поетским сликама и метафорама - о оном најтежем и најболнијем: метафизици постојања, стварања и умирања.

Префињен лиричар, мајстор форме (творац неколиких најлепших сонета савременог српског песништва), Крстивоје Илић рано се потврдио као песник дубоко уроњен, с једне стране, у традицију самих врхова српске и светске поезије, а с друге: у наслеђе узвишене родољубивости осведочене сусретом са световном и са духовном српском повешћу, са питањима унутрашњег идентитета личности и народа. При томе су стрепња и самоћа, а с њима меланхолија као владајући тон, суштинско егзистенцијално одређење лирског субјекта свеукупног Илићевог стваралаштва.

На особен, на начин нов за Илићеву досадашњу поезију, исказују то исто осећање стихови "Крстовдана", најмлађе његове збирке. У песми не случајно насловљеној "Крстивоје Илић" кристалишу ово осећање речи: "Кад се време врати у облик прастари, / памтиће се чудна историја ствари! / А људи, што стрепе од вечне самоће, / пролазиће кроз њу - као сенке ноћне!"

О којим то самотницима, о каквом заправо свету овде песник пева?

"Крстовдан" Илићев јединствено је компонована збирка. Изузмемо ли повлашћене песме, пролошку и епилошку, чији смисао је епски и вуче ка историји, збирку састављају све саме похвале: вину, лирици, љубави, анђеоске, завичају - пет циклуса. Када се, међутим, схвати да су искључиви гости крстовданског дома песници, и када се види којим се језичко-поетским знаменима они уписују у ауторов дух, тематске одреднице из назива циклуса уступају првенство исказима-аманетима високе животне и метапоетске вредности нађеним у њиховим књижевним опусима.

У првом циклусу ("Похвале вину"), такав значај задобијају искази-сигнали: "прође ноћ скупља вијека" (Његош), "виногради, збогом умиљати" (Бранко Радичевић), Santa Maria della Salute (Лаза Костић), "Господе: о, дај нам дњес" (Драинац)... У дугом кругу ("Похвале лирици") то су, међу другима, ту и тамо преиначени или песничким коментаром проширени наводи одсудних строфа Дучића, Црњанског, Раичковића, Миљковића, Нога... Цитате целих стихова које, као другу, обележавају и трећу потцелину ("Похвале љубави"), карактеришу ауторове сетно-хуморне, дијалошки структурисане опаске инспирисане љубавним визијама једнога Змаја, Диса, Милорада Митровића, Бећковића, Данојлића, Добрице Ерића...

"Анђеоске похвале" (четврти круг) славе животни као етички чин (Ћопић, Ћосић...) и као узвишени душевно-духовни избор (Светислав Мандић, митрополит Амфилохије, Кустурица...). Завршни, пети круг ("Похвале завичају") васпоставља венац најизразитијих стваралаца родног песниковог поднебља (Вук, Вишњић, Веселиновић, Лаза Лазаревић, Станимировић...) - знаменује их "страх од онога што има да се каже" (Живодраг Живковић) и противречна свест, сазнање да "у Богу свака ствар је жива / и сама своју вечност пише" (Крстивоје Илић).

Овако доживљена и описана, најновија Илићева збирка "Крстовдан" приступа читаоцу као својеврсна синовска хвала ауторовим песничким оцима и узорима. Њезин поднаслов је "Посвете и узнесења". Песме сабране у "Крстовдану" пре свега јесу то. Зато и обилују у исказима и уметничким поступцима без каквих - језички, звучно, смисаоно - лирске похвале ни не може бити, наиме без аутентичног доживљаја, без радовања и, природно, без естетичког постављања на највише место.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона