МРЖЊА ПРЕМА СВЕМУ СРПСКОМ: Хајка црногорских националиста на писца Милутина Мићовића

В. КАДИЋ

17. 01. 2022. у 11:26

НЕ престаја хајка црногорских националиста на књижевника Милутина Мићовића, добитника награде "Мирослављево јеванђеље" за књигу "Луче у тами Црне Горе". Најгрлатија је управа црногорског ПЕН центра која је притисак изместила и ван граница државе до Интернационалног ПЕН центра, свих националних ПЕН центара у региону, као и на друге међународне адресе. Упутили су захтев Влади Црне Горе за поништење одлуке о додели престижне награде и смену жирија.

МРЖЊА ПРЕМА СВЕМУ СРПСКОМ: Хајка црногорских националиста на писца Милутина Мићовића

Фото Приватна архива

Председник жирија, проф. др Синиша Јелушић, реаговао је на упућене критике истичући да "мноштво пашквила, које у одсуству озбиљног мишљења, испуњених флоскулама о фашизму и клеронационализму, најпре сведоче о потпуном недостатку способности тумачења текста, посебно код оних обузетих параноичним анимозитетом на сам помен атрибута српски":

- Уз то, не би ли црногорску јавност требало да забрине потпуни недостатак самосталног критичког просуђивања код потписника протестне петиције, с обзиром на њихов бесловесни след још бесловеснијих ПЕН иницијатора, од којих, уверен сам, награђену књигу Милутина Мићовића "Луче у тами Црне Горе" једва да је ико видео, прелистао а камоли прочитао!

Проф. Јелушић додаје да ако оставимо по страни клиничку (психолошку) условљеност критике, показује се белоданим да тзв. критичари предвиђају полазно, херменеутичко правило за које већ знају и талентованији основци: да се текст свагда има тумачити у контексту целине, а нипошто на основу "како ми се допада" тенденциозно издвојених исказа или упућивања на ауторова фамилијарна сродства (брат, сестра, баба...сиц!).

- Ово конкретно значи да су теоријски неупућени негатори додељене награде, намерно прећутали делове књиге у којима се излаже ауторово темељно полазиште, чија је функција у прецизираном разумевању значења оних исказа (закључака) који су могли дубоко повредити њихова, тако "искрена патриотска осећања". А реч је о томе да контекст (који није случајно код њих изостављен) управо издваја и глорификује Црногорце, творећи њихову, ако Пушкинову оду Црногорцима изузмемо, до сада најузвишенију апотеозу - наводи професор Јелушић.

Председник жирија даље констатује да нема спора да је Мићовић доследно интерпретирао једно од културолошки круцијалних места у "Горском вијенцу", због којих су тумачи не мање скромних могућности од наших иницијатора/потписника петиције, Његошу и Иви Андрићу, придали сасвим привилеговано место на листи геноцидних аутора (sic!), коју је сачинио нико други до Институт за истраживање злочина против човечности и међународног права Универзитета у Сарајеву.

- Не происходи ли из овога невесео закључак да су бесловесни критичари књиге и потписници петиције, верујем ненамерно, у ствари подржали мрачну одредницу о Његошу као геноцидном песнику, коју јамачно подржавају и њени ПЕН инспиратори, али се то не усуђују јавно да изговоре. Нисте ли драги иницијатори и потписници, требало да петицију усмерите на адресу Института за истраживање злочина против човечности и међународног права Универзитета у Сарајеву, јер су највеће име црногорске културе најдубље повредили таквим сврставањем, а тиме и све вас који се правим Црногорцима, упркос таквој самонегацији, хоћете звати?

За песникињу Саву Радуловић је занимљиво колика се магла подигла над Црном Гором, откад је награда "Мирослављево јеванђеље" отишла у руке књижевника Милутина Мићовића.

- Мићовић је осуђен, пре него што је добио шансу да се објасни, мада дело само говори за обојицу. Осуђен као мрзитељ земље у којој живи, он који је све писао из највеће љубави према њој. Само што он као разочарани син према својој мајци Црној Гори, на свој начин разговара са њом, па и кад је критикује, као да јој савет даје, и кад прети као да је позива на преобраћање, кад је протерује он јој се враћа, и кад је ружи тад је највише воли - примећује Радуловићева. - Овим делом, којим је сачувао ону истинску, Његошевску, православну Црну Гору, мисија Милутина Мићовића је заокружена и, хвала Богу, награђена, што је и природан ток. Сасвим сам сигурна да ће "Луче" далеко добацити.

НЕДОПУСТИВИ ЗВУК ПРАВОСЛАВНОГ

ДОДЕЛУ награде Мићовићу неки читаоци оцењују као антипатриотски, недомољубиви чин. Чим су се суочили са мало сложенијим и комплекснијим, метафоричким текстом овог аутора, моћ читања, разумевања и тумачења се изгубила, оцењује песник Радомир Уљаревић.

- Милутинови опомињући, изразито родољубиви стихови и реченице, узнемирују оне читаоце који имају развијен смисао, да не кажем слух, за фашизам, који слушају и верују у оно што им се под фирмом антифашизма сервира као родољубље. Такви су ти слухисти - родољубље има тај недопустиви призвук хришћанског, православног, српског, у себи. Недопустиви призвук хришћанског, православног, српског, у себи има и сам назив награде. А Милутин негује управо тај недопустиви призвук у тами Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХРАБРОСТ НАРОДА: Настављено снимање филма Хероји Халијарда