ДИВНА САРАДЊА СА ФИЛХАРМОНИЈОМ: Диригент из Шпаније Џауме Сантоња поводом свог првог наступа у српској престоници, на Коларцу

М. Мирковић

15. 01. 2022. у 12:19

ДРУГО полувреме концертне сезоне Београдске филхармоније започето је јуче у Коларчевој задужбини уз дела Рахмањинова, Шостаковича и Сибелијуса.

ДИВНА САРАДЊА СА ФИЛХАРМОНИЈОМ: Диригент из Шпаније Џауме Сантоња поводом свог првог наступа у српској престоници, на Коларцу

Коробејников и Сантоња, Фото М. Ђоковић

Први концерт после празничне паузе, уз наступ пијанистичке звезде Коробејникова, обележило је и представљање младог и перспективног шпанског диригента Џаумеа Сантоње.

Некадашњи перкусиониста, данас тражено диригентско име, оркестар Београдске филхармоније провео је кроз репертоар који је отворило "Острво смрти" Рахмањинова а затворила Прва симфонија Сибелијуса, док је централни део припао извођењу Концерта бр. 2 за клавир и оркестар Шостаковича.

- Програм је веома занимљив, композиције Рахмањинова и Шостаковича, иако настале на истом тлу, посве су међусобно различите - каже за "Новости" млади маестро.

- Ту је најпре позната симфонијска поема Рахмањинова инспирисана истоименом чувеном сликом Беклинга, "Острво мртвих", а потом Шостакович, увек тако драматичан и дубок, али како је овај концерт писао за сина овога пута он је и дубоко личан, и нежан, не претежак, искрен - иако код њега никада не изостаје бар двострука порука, још понеки слој значења, и виртуозан и врло дирљив... Свакако, реч је о два ремек-дела, другачија, посебна, али која су се нешла у равнотежи. Све то, допуњено познатом Сибелијусовом симфонијом.

Диригент који се први пут обрео у Београду, за нашу филхармонију чуо је раније, а од колега из Шпаније наслушао се и о дивној сарадњи са београдским музичарима, а после заједничких проба открио је да је презадовољан њиховим нивоом извођења.

Изузетно се радовао београдском наступу и због чињенице да је класична музика, као и свака друга, утихнула широм Европе и света, јер су концертне дворане услед пандемијских мера практично празне, или потпуно затворене. Неретко им се, како вели, дешава да свирају за тек неколицину слушалаца или само за пренос преко интернета, односно за снимак концерта.

- Сви смо преуморни и од пандемије и од предугог затварања, неизмерна је радост заједничког музицирања - наводи гост из Шпаније.

Лига шампиона

КАДА говори о диригентима којима се диви и на које се угледа, Сантоња истиче да је немогуће тек једног од њих издвојити и означити као најбољег, макар не у свему:

- Ниједан није перфектан у свему, али из те неприкосновене "лиге шампиона" имам, као и све колеге, своје хероје и идоле: ту је незаобилазан маестро Гергијев, овде толико вољени Мехта, затим Сајмон Ретл...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ БОРОВЕ ШУМЕ И ЧИСТОГ МОРА: Топла препорука за хотел Sealife Kemer Resort 5*