ФИГУРУ БРАТА И ОЦА У ЖИВОТУ УВЕК ТРАЖИШ: Андрија Кузмановић о серији "Сложна браћа – the next đeneration", филмовима...

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

16. 01. 2022. у 15:46

ПРЕ више од деценије, Андрија Кузмановић представио нам се као симпатични и искрени голман Милован Јакшић у филмском серијалу "Монтевидео", а сада је направио пун круг и у новом биоскопском наслову "Златни дечко" тумачи фудбалског менаџера Чакија. За улогу још једног менаџера, овог пута музичког, у филму "Тома", освојио је прошле године награду на Фестивалу филмских сусрета у Нишу.

ФИГУРУ БРАТА И ОЦА У ЖИВОТУ УВЕК ТРАЖИШ: Андрија Кузмановић о серији Сложна браћа – the next đeneration, филмовима...

Квиз "Погоди ми године", Фото Промо

Име за ову ролу изабрао је сам Кузмановић као омаж Драгану Даковићу Дрди, бившем фудбалеру познатом по боемији, који је младе глумце учио да јуре за крпењачом у "Монтевидеу". Разбарушени члан Београдског драмског позоришта, у којем је почео своју сценску илузију, сретао се и са историјским јунацима - Станком Плетикосићем у "Сенкама над Балканом", Јеленковићем у "Швиндлерима", младим Јашом Томићем у "Имену народа"... Савременије ликове дочарава у серијама "Шетња са лавом", чије је снимање у току, и "Сложна браћа - The Next Đeneration", коју пратимо на Суперстар ТВ и Првој.

Сценарио наставка култног серијала потписују др Неле Карајлић и Срђан Јанковић, режију Милорад Милинковић, а млади миљеник публике оживео је лик Гилета, који је наследник лозе Зорана Валуте, односно Зорана Цвијановића.

- Велика ми је част да играм у нечему што сам много волео као клинац. Без обзира што сам био мали, схватао сам тај хумор. Мислим да свако ко се бави овим послом, а да је пратио ту серију, осећа велику радост јер "Сложна браћа" су бренд који је стварно веома успешан.

Немам бојазан због те прве сезоне, јер је настала у друго време. Некада су били другачији фудбал и кошарка, па и филмови и серије, а имали смо феноменалне игаче и глумце, као што их имамо данас - каже за "ТВ новости" Андрија Кузмановић.

Гиле је Београђанин који сарађује са човеком из Републике Српске, кога игра Радослав Миленковић. У првој епизоди ваши јунаци су у потрази за кофером са 7Г мрежом, а за чиме сте као глумци трагали?

- У серији "Сложна браћа" трагамо за свачим. У првој епизоди мета потраге је била 7Г мрежа. Играмо се, наравно, актуелним темама и трудимо се да све што је тренутно важно представимо кроз шаљиву призму. Надам се да смо успели, чак и верујем да јесмо. Феноменално ми је било то што сам био у пару са Ралетом Миленковићем, кога сматрам великим глумцем. Он је веома битан глумац и у својој и у другим генерацијама, јер је професор и врхунски интелектуалац. Много сам научио од њега на снимању. Растао сам уз великане овог глумишта, нон-стоп сам по сетовима и свашта сам успео да "покупим" до сада. Много ми је драго што сам овом приликом радио са Ралетом, Нелетом и Дебелим, који је један од мојих омиљених редитеља. Обожавам га зато што са лакоћом пролази кроз снимање, не оптерећује нас превише, воли глумце и пушта нас да радимо оно што најбоље знамо, а то је да глумимо.

Који део себе сте унели у Гилета? По чему сте слични, а по чему се разликујете?

- Рекао сам Нелету Карајлићу, пошто је све ликове извлачио из свог живота, да се надам да сам "Гиле шампион, изразити фаворит", што је потврдио. Код њега су шега и комика увек у првом плану, па не знам да ли се шалио. И Гиле и ја навијамо за Партизан, а он је у лифту исписао графит ПФЦ са потписом Гиле звани Шампион, па нека буде да је тај. Гиле се бави свачим, шта год је коме потребно, експорт, импорт, папири, документа, кола... Има илегално-легални бизнис, и код њега све долази у обзир, јер шта има добру тржишну вредност - наћи ће и купца. Да сам бизнисмен, имао бих његову брзину, али сигурно се не бих облачио као он. Целе прошле године носио сам луде костиме, и у "Томи" и у "Сложној браћи". У "Златном дечку" је сведеније, али очигледно је да ме костимографи виде као мало помереног, измештеног, што ми је у реду. Покушавам да то донесем сваки пут.

"Златни дечко", Фото В. Данилов

Наставак култног серијала "Сложна браћа" бави се односима народа с простора бивше Југославије. Како ви гледате на то?

- Мислим да је у свим бившим републикама стање исто. Наравно, различити смо по вери, по дијалекту или изговору, али све остале животне теме исте су у целом региону. То је тај Балкан, то буре барута о којем увек може да се прича, које је неисцрпни предмет драма и свега што излази данас. Покушали смо да цео Балкан, и односе и све друго, исмејемо на здрав начин. Погледајте само нас, какви смо када настану неке поплаве, када нестане струје. Онда смо сви кул, онда се сви дружимо, онда је све супер. А када имамо струју и поплаве нас не угрожавају, онда стигнемо и да се посвађамо, чак и да заборавимо ближњег свог. Волео бих да научимо да живимо заједно без проблема.

Колико је изазовно радити нову хумористичку серију, поготово са таквом темом?

- Када сам био млађи, имали смо много лепих тема у медијима. Сада је све - овај убио породицу, онај у школу донео бомбу, синоћ ухватили толико и толико пијаних за воланом...

Јасно ми је да то мора да постоји, али да ли је неко освојио нешто на шаховском турниру?

Имали смо дивне шахисте. Да ли је неко од младих научника које имамо постао најбољи у Европи, освојио неку медаљу, добио неку стипендију? Сведени смо на ружне вести, и када год укључим телевизор, чујем шта је лоше. Никада нисам чуо шта се добро десило тог дана. Зато мислим да овакве серије морају да нађу пут до публике. Ако будемо само црни, постаћемо ништа. Велико црно је ништа. Надам се да ће бити више оваквих серија и овако добрих серија.

Са Иваном Зекићем и Миланом Марићем у "Томи", Фото IMDb

Више од милион у биоскопима и преко два милиона гледалаца на РТС уживало је у причи о боему народне музике. Шта је "Тому" направило феноменом?

- Емоција која није усиљена, није вештачки тражена, него међуљудска. Знате причу о томе да нема више добрих кафана, да нема више добрих филмова, и да нам много тога још недостаје... Не, мислим да су се људи променили. Када причамо о нечему таквом, сви морамо да се запитамо колико смо данас исправни и колико очекујемо неко боље сутра, али прво од себе, а касније од другог. Мислим да и даље постоје феноменалне кафане, феноменални филмови који нису још урађени, али ми морамо да будемо прави.

О којој емоцији је реч - туга, љубав, очајање?

- То је мешавина емоција, и мора да буде такав микс. Туга дође, затим иде утеха, па после утехе емпатија пријатеља и других људи у твојој околини, па касније иде и срећа када успеју да те утеше. Туга без среће не иде, као што не иде црно без белог. Ако будемо црни нон-стоп, ако нема белих детаља, ми ћемо постати црни филм, а то је ништа. Мора да буде макар црно-бело, ако није колор.

Какав је менаџер Чаки из "Златног дечка"? Какве везе има са главним јунаком, кога тумачи Денис Мурић?

- Часлав, познатији као Чаки, менаџер је турбулентног живота. Нема сређен приватни живот, коцка се, раније је и много пио, али стално покушава да се врати у игру. Нашао је златног дечака - Дениса Марковића, доброг фудбалера кога спутава недисциплина. Чаки је њему нешто између брата и оца, а ту фигуру у животу увек тражиш. Као што старији траже млађег ортака како би му објаснили неке животне дилеме, тако и млађи желе да им старији буду узори. Можда Часлав није неки пример, али зна шта је добро. Чаки покушава Дениса да наведе да буде бољи и да не прави глупости јер зна да се све у животу врати. Баш зато што зна где је пао, Чаки жели да Денис што лакше премости проблеме, али он не жели увек да слуша. Чакију "голден бој" одлази веома јефтино, иако је у том тренутку можда и најскупљи у земљи. Он то зна, али гори му под ногама. Видећемо много момената у којима можемо да повучемо паралелу са данашњицом.

Радослав Миленковић, "Сложна браћа - The Next Đeneration", Фото Промо

Гледамо вас и као водитеља квиза "Погоди ми године" на новој телевизији УНА. Како сте се снашли у тој улози?

- Нисам никада до сада радио живи програм, у коме морам да будем на лицу места шармантан, а без припремљеног текста. Желео сам да се опробам у тим водама и надам се да се нисам обрукао. Заправо сам сигуран да се нисам обрукао, а колико сам шармантан, интересантан и колико хватам пажњу публике, то ћемо да видимо када се квиз буде захуктао. Мислим да смо урадили нешто лепо. Не знам када се код нас нудило педесет хиљада евра у једној епизоди. Не знам ни да ли ће тога бити поново, а људи су богами лепо пролазили и многи су нам узели фине паре.

Наташа Нинковић, "Сложна браћа - The Next Đeneration", Фото Промо

Шта бисте ви урадили са педесет хиљада евра?

- Немам појма. Гледао бих да одем негде ван града. Увек препоручујем људима да иду изван вреве када имају лову, јер сам данас јурио паркинг сат времена и зато нисам стигао на време на овај разговор.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити