ИСИДОРА, ХВАЛА ТИ ЗА МУЗИКУ: Комеморативни скуп посвећен прерано преминулој композиторки и академику уприличен у САНУ

М. МИРКОВИЋ

21. 12. 2021. у 22:27

КОЛЕГЕ велике Исидоре Жебељан - уметници, академици, сарадници, надахнуто су у уторак говорили о њој на комеморативном скупу уприличеном у САНУ, посвећеном композиторки која је светом минула крајем септембра прошле године. Стигла је, за тек 53 године живота и упркос болести, да оствари блиставу каријеру, постане чланица САНУ и дуго најмлађи наш академик, најизвођенија наша композиторка у светским оквирима... - те је скуп "Сећање на Исидору Жебељан" окупио велики број поштовалаца, пријатеља и оних које је за свог прекратког века надахнула.

ИСИДОРА, ХВАЛА ТИ ЗА МУЗИКУ: Комеморативни скуп посвећен прерано преминулој композиторки и академику уприличен у САНУ

Фото Н. Скендерија

Угледни архитекта и академик, секретар Одељења уметности САНУ, професор Милан Лојаница нагласио како је Исидора била од великог значаја за средину у којој је стварала, као личност високог угледа и убедљивог ауторитета, чији једнако убедљив опус сведочи о несвакидашњој надарености без премца.

- Све што је радила радила је енергично, са емоцијом, у карактеристичном темпу са еруптивном жустрином. Као да се некуд журила, журила да реализује свој опус. Градила је своју музику од наоко тешко спојивих и неспојивих материјала и елемената музичког језика, од аутентичне народне до класичне музике - навео је Лојаница, говорећи о уметници која је увек бирала пут којима се ређе иде, "стрмим путем против струје".

Лојаница је подсетио да је Исидора Жебељан 2006, са тек 39 година, постала дописни члан САНУ, а од 2012. и редовни, а Ивана Медић из Музиколошког института САНУ у коме је Исидора оставила дубок траг и остварила немерљив допринос, говорила је о композиторки као о вундеркинду, особи која је радила увек спремније и брже од своје генерације: ФМУ је уписала већ са 17, да би после дипломирања одмах била примљена за асистента професора Властимира Трајковића, а још током студија је била чланица композиторске групе "Величанствених седам".

Медићева је истакла да је, од почетка несрећних и ратних деведесетих, када је земљу напустило више од 60 композитора, Исидора Жебељан "донела храбру одлуку да остане и да се бори" - иако су њене најзначајније композиције настале као поруџбине из иностранства, а велики део чак никада није изведен у Србији.

"Дубоки наклон композиторки Исидори Жебељан" насловила је своје обраћање Вида Огњеновић која је, говорећи и оној која је "музику сматрала сфером апосолутне чистоте", навела:

- Музика је за Исидору била предео досегљивог савршенства, које је вредно сваког напора. Није подносила површни музички неред, сваку аљкавост у музици сматрала је злоупотребом.

И ова редитељка и писац је, баш као и Лојаница, приметила да "спорост није била Исидорин темпо", описујући велику композиторку као "ерупцију ураганског талента". Огњеновићева се поклонила Исидори и "музици у којој она сад живи" и захвалила јој се "за све што је учинила за ову културну забит која опстаје на часним изузецима".

Виолиниста и професор Краљевског музичког колеџа из Лондона Данијел Роуланд истакао је у видео-обраћању да је његова драга пријатељица, велики композитор и национално благо, како је назвао Исидору, имала напретек талента, топлине, енергије, раздраганости, нежности и маште.

Фото Н. Скендерија

- Никад нисам срео композитора чија је музика била толико еклектична. Говорио сам да је њена музика српска, југословенска, балканска традиционална песма и плес, која кроз њен интелект и машту постаје авангардна и одважна, али остаје укорењена у народне традиције и потпуно јединствена - рекао је Роуланд о делу Жебељанове, генијалне и музички бриљантне особе коју су сви волели, како студенти и колеге тако и публика.

ОДУЖИТИ ДУГ

МЕДИЋЕВА је истакла да је Исидора Жебељан пуно урадила за кратко време које јој је било на располагању, а да сад на музиколозима остаје велики посао обраде и вредновања њеног дела, кроз научне скупове, књиге, зборнике и друго, да "јој се макар на тај начин одужимо".

ИСТИНСКИ ЈЕДИНСТВЕНА

ПОЛ Касиди, уметнички руководилац чувеног Бродски квартета из Лондона, у свом видео-обраћању је рекао да је већ при првом сусрету са Исидором Жебељан схватио да је у "у присуству истински јединственог музичара", те да су постали колеге и блиски пријатељи "делећи музику и храну широм Европе и даље", и да срећом Бродски квартет има снимљен ЦД са њеном музиком коју ће увек славити, настојећи да њена предивна музика живи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МАТИ СЕ БОРИЛА КАО ЛАВИЦА: Мама Наташе Миљковић у затворској болници, тата у новинама - а она је живела сама са собом