У ПИТАЊУ ЈЕ ЧИСТА ПОЛИТИКА: Бајић одбио филм Горана Марковића, а сада га "брани" од државе!

Новости онлине

09. 12. 2021. у 11:13

АЛЕКСАНДАР Јовановић Ћута, лидер покрета Еколошки устанак, одржао је конференцију за штампу на којој је затражио оставку Управног одбора Филмског центра Србије зато што нема новца за филм редитеља Горана Марковића, који је претходних дана доспео у жижу јавности рекавши да је ухапшен на протестима.

У ПИТАЊУ ЈЕ ЧИСТА ПОЛИТИКА: Бајић одбио филм Горана Марковића, а сада га брани од државе!

Фото: З. Јовановић/Танјуг/Драган Кујунџић

- Ко је та Јелена Триван? Председница управног одбора Филмског центра Србије. Ма ко је она да цензурише и да одлучује да један Горан Марковић, Желимир Жилник и Срђан Драгојевић не добију новац за производњу њихових филмова. Ако нема новца за ове уметнике, неће је бити ни за њену плату. И тражићемо моментално њену оставку са ове функције - оштро је поручио Ћута, који је пропустио да помене како чланови УО Филмског центра Србије, на челу са Јеленом Триван, већ четири године раде без накнаде.

Ћута је затражио оставку Триванове због тога што Горан Марковић није прошао на конкурсу, па је све јасније да опозицији нису важни филм и култура, већ је у питању чиста политика.

Занимљиво је да је на конкурсу за играни филм филм Горана Марковића одбачен, и против његовог филма била је комисија у којој су седели Дарко Бајић и Срдан Голубовић, који се данас јављају као његови главни браниоци. Наравно да тада Марковић није напао комисију за цензуру, него је рекао да његов филм није могао да прође "јаку конкуренцију младих аутора".

Ствар је још занимљивија са филмом "Шкартови" Срђана Драгојевића. Када је још 2019. одбачен његов филм, он је направио јавну кампању оптужујући Небојшу Пајкића да је члан комисије који га је оштетио. Међутим, још једна комисија, и то њему блиских људи, одбацује филм 2020. године, и он филм који су две еминентне комисије одбациле као неквалитетан такође пријављује као ремек-дело.

Дарко Бајић, који је лично гласао против филма Горана Марковића, сада сматра да је ово крај кинематографије сада када горепоменути редитељ није добио новац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)