МЕДИТЕРАНСКА БАЈКА ЗА ОДРАСЛЕ: Популарни комад "Бокешки Д-мол" поново пред гледаоцима, на сцени позоришта "Бошко Буха"

В. СТРУГАР

08. 12. 2021. у 11:33

ПОСЛЕ више од две деценије од праизведбе, четири Стеријине награде и велике популарности широм региона, "Бокешки Д-мол" Стеве Копривице опет ће оживети на сцени 12. децембра - поново у режији Милана Караџића, али овог пута у Позоришту "Бошко Буха".

МЕДИТЕРАНСКА БАЈКА ЗА ОДРАСЛЕ: Популарни комад Бокешки Д-мол поново пред гледаоцима, на сцени позоришта Бошко Буха

ПАР Лука Грбић и Ања Павићевић, Фото "Бошко Буха"

Управо овај наслов својевремено је "лансирао" двоје младих глумаца, садашње (не само) позоришне звезде Андрију Милошевића и Јелену Ђокић. Уз двоје ветерана (Милену Дравић и Младена Нелевића), јединственим шармом заблистали су на сцени Центра за културу у Тивту и убрзо после Цетињске академије каријеру наставили у Београду.

- Сјајан текст и могућност да моје позориште, у коме сам провео преко три деценије, добије вечерњу представу коју ће публика волети и пунити сале - каже Милан Караџић.

- Нисам редитељ "истраживачког проседеа", пред гледаоцима ће се наћи представа препуна емоција, па и трагичних момената. Чуће се бокешки дијалекат, леп, музикалан, духовит. Желео сам да "Бокешки Д-мол" види Београд и једна нова генерација.

Фото "Бошко Буха"

Познати редитељ објашњава да "Буха" има сјајан ансамбл, појачан групом младих глумаца (неки су још на ФДУ), као и да су се стекли сви услови да се познати комад појави на њиховом репертоару:

- Не видим ништа слично у другим позориштима. Представа је романтична, мало старинска, предивна, мелодрама. У "Бухи" годинама радим бајке, а и ово је бајка, само за одрасле.

Снажна, љубавна прича. Премијерно ће бити изведена у Театру "Вук" (чији су подстанари), имаће и неколико децембарских реприза.

Караџић је уз "Тре сореле" у Звездара театру, недавно (такође премијерно) поставио представу "Спортско срце". После низа ТВ серија и филмова, то је, на неки начин, његов повратак у позориште.

- Наставићу да радим и једно и друго. Случајно су "изашле" две премијере у недељу дана. У Звездара театру пробе су почеле крајем октобра, у "Бухи" још у јуну. Оба комада препуна су емоција и хумора. Првих десетак дана, у улози Госпар Банда, окушао се наш прерано преминули колега Ненад Ненадовић. Његову улогу накнадно је преузео Милош Влалукин - са сетом приповеда Караџић.

Поводом "Бокешког Д-мола" Дејан Луткић (у улози Иве Шпаровића) наглашава да није реч о рециклираној представи, да је другачија од оне које памтимо, али да популарност наслова обавезује и нову екипу. Старе верзије сећа се и Андријана Оливерић, откривајући да је као девојчурак желела да личи на Јелену Ђокић а, као све девојчице, била заљубљена у Андрију Милошевића.

У љубавном троуглу и главним улогама сада су Ања Павићевић, Марко Павловић и Лука Грбић, у подели су и Бранислав Платиша, Немања Оливерић, Милош Влалукин, Јан Бјелица, Филип Станковски и Ленка Петровић (ћерка Олге Одановић и Драгана Петровића Пелета), која ће први пут заиграти у "Бухи", на којој је њена мајка суверено владала више од две деценије.

Сценограф је Борис Максимовић, костимограф Зора Мојсиловић, композитор Александар Локнер, сценским (бокешким) говором бавила се Дијана Маројевић, а покретом Небојша Громилић.

КОНАЧНО ПОЧИЊУ РАДОВИ?

- ПРОЈЕКАТ је при крају, ових дана требало би да почну радови на реконструкцији наше куће - открива директор Игор Бојовић.

- Градски секретаријат за културу исељава се из наших просторија на спрату, па се надамо да ће крајем овог или следећег месеца почети обнова. Иначе, деветнаест година је трајао спор са "Просветом" који је, коначно, решен. Да подсетим, ми нисмо власници ове зграде већ корисници. Седамдесет година, колико већ постоји театар за најмлађе, у ову зграду није уложено - ништа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)