ЈАДРАНКА ЈОВАНОВИЋ ПРEMИЈЕРНО КАО ОРФЕЈА : У опери "Орфеј и Еуридика" Народног позоришта у Београду

В.В.С.

07. 12. 2021. у 15:24

ОПЕРА Кристофа Вилибалда Глука "Орфеј и Еуридика" (у режији Александра Николића) на репертоару је у среду, 8.децембра, на Великој сцени националног театра, а првакиња Јадранка Јовановић наступиће премијерно у улози Орфеја.

ЈАДРАНКА ЈОВАНОВИЋ ПРEMИЈЕРНО КАО ОРФЕЈА : У опери Орфеј и Еуридика Народног позоришта у Београду

фото:Милена Анђела

Реч је о најновијој оперској продукцији куће, чија је премијера одржана 23. јуна, којом диригује Дијана Цветковић. У улози Еуридике наступа Невена Бриџен, а Амора тумачи Софија Пижурица.

Дело је засновано на миту о Орфеју и Еуридики, причи која говори о љубави и губитку, али и о томе колико је неко спреман да се жртвује за своју љубав. Учествују Хор, Оркестар и Балет Народног позоришта. Сценографију је урадила Дуња Kостић, а костиме Kатарина Грчић Николић.Кореограф је Александар Илић.

Ово је тек друга поставка тог оперског ремек-дела у Народном позоришту у Београду. "Орфеј и Еуридика" први пут премијерно је изведена у националном театру 1959. године, под диригентском управом Оскара Данона, у режији и кореографији Ани Радошевић, а у подели су биле Бисерка Цвејић (Орфеј), Добрила Богошевић (Еуридика) и Софија Јанковић (Амор).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)