ЗАНАТ У СРЖИ УМЕТНОСТИ: Изложба Бобана Савића Гета у Музеју примењене уметности

М. КРАЉ

07. 12. 2021. у 13:27

ИЗЛОЖБЕНИ простор у приземљу и Галерија "Анастас", на првом спрату Музеја примењене уметности, од сутра ће угостити поставку "ГЕТО: Све, све, али занат", ауторски пројекат Марије Ристић, посвећен стваралаштву свестраног илустратора и академског сликара Бобана Савића Гета (1972).

ЗАНАТ У СРЖИ УМЕТНОСТИ: Изложба Бобана Савића Гета у Музеју примењене уметности

Фото "Макондо"

Изложба се реализује у оквиру Салона савремене примењене уметности, а кустос-координатор је Слободан Јовановић, виши кустос МПУ.

Избор обухвата радове од оних најранијих, из школских дана, преко студија на београдском ФПУ и првих илустрација за "Политикин Забавник", све до актуелних дела из разноврсних области примењених уметности, од којих су нека настала употребом дигиталних технологија. На тај начин сумирана су и достигнућа из неколико креативних области којима се Гето бави: илустрације, стрипа, концепт-арта, карактер-дизајна, сценографије.

Ауторка изложбе Марија Ристић истиче да на Гетовим радовима "кичму" ликовне структуре чини чврст, прецизан цртеж, који црта чак и четкицама:

- Наслов народне новеле "Све, све, али занат" можда најбоље појашњава Гетов креативни кредо. Његове "рукотворине" сведоче да је цртеж основа сликарског заната, и да без вештог цртежа нема ни успеле илустрације.

Фото "Макондо"

Пред крај прве године факултета, 1993, почео је да објављује илустрације у "Политикином забавнику", где је одговорајући на разноврсне изазове, градио свој препознатљиви ликовни идиом:

- Свој развијени израз Гетов рад поприма у рубрици научнофантастичних прича, које је, на захтев самих писаца, с временом све чешће добијао на илустровање - напомиње Ристићева, додајући да о томе сведочи и мали графички преседан који је начинио приликом рада на илустрацији приче "Хризоберил", где је у склопу композиције "исцртао" и наслов приче.

Фото "Макондо"

Када је реч о илустрацији књига, у Савићевом опусу посебно место има "Галеб Џонатан Ливингстон" Ричарда Баха, а због склоности ка приповедању сликама, стрип представља значајни део његовог стваралаштва. Стрипове је објављивао у часописима "Трон", Strip Mania, "Багер", гостовао у серијалу "Тајна историја", радио на стрип-албуму "Хијеронимус Бош", из серијала "Ред Хаоса", код француског издавача "Делкур", чиме се свртао међу истакнуте светске стрип-ауторе. Његов стилизовани витез опремљен пером и четкицом, постао је пре две године заштитни знак Салона стрипа у Београду.

Фото "Макондо"

На сутрашњем отварању, у 19 часова, говориће Зефирино Граси, главни и одговорни уредник "Забавника" и глумац Тихомир Станић, а реситал на виолончелу извешће Александра Бенгин. Стручна вођења кроз изложбу биће организована суботом у 13 часова.

Фото "Макондо"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)