ЕВРОПСКА УНИЈА КАО МОДЕРНА ИМПЕРИЈА: Књига израелског аутора Јорама Хазонија "Врлина национализма"

Миша Ђурковић

07. 12. 2021. у 12:41

ПОСТОЈЕ књиге које на изванредан начин захвате гибања и теме свог времена и на неки начин обележе период у коме су се појавиле.

ЕВРОПСКА УНИЈА КАО МОДЕРНА ИМПЕРИЈА: Књига израелског аутора Јорама Хазонија Врлина национализма

Фото Промо

Једна од таквих књига је "Врлина национализма" (издавач "Клио") израелског аутора Јорама Хазонија са којом упознајемо и овдашњу публику. Она је продукт времена у коме су се одиграли Брегзит, долазак Трампа на власт, успон Орбана и Качињског, као и владаваина Нетањахуа у Израелу. Она је теоријски захватила читав тај период повратка национализма и побуне људи против савремених фундаменталистичких леволибералних идеја. Све ово заједно заправо породило је "Врлину национализма" као неку врсту манифеста тзв. националистичког обрта на Западу.

Прикази и осврти ове књиге су изашли у свим водећим новинама, часописима, научним часописима посвећеним национализму, међународним односима и политичкој филозофији на енглеском језику. О књизи су писале и величине попут Нила Фергусона, Роберта Кејгана, Мајкла Хардинга, Јаел Тамир, Мајкла Линда, Роџера Кимбала.

Хазонијева књига несумњиво јесте заслужила тај третман. Писана је програмски и акционо, залажући се за одређену врсту међународних односа, поретка националних држава. У исто време она је врло убедљива филозофска књига, изузетно елегантно дедукована, са најчешће веома убедљивим аргументима и поткрепљена заиста фантастичним списком најрелевантније литературе о свим областима којих се дотиче.

Основа књиге је супротстављање империјалног поретка и поретка националних држава.

Хазони тврди да су и хришћанство и ислам у основи империјални модели који су се претакали у империјалне политичке творевине. Насупрот стоји јеврејска традиција која брине само о свом простору без намере да своје принципе, идеологеме и моделе наметне и другима, а њен обнављач и настављач у доба модерне јесте протестантизам и вестфалски поредак који је он креирао. У ракурсу ове књиге, нажалост, не налази се источно православно хришћанство које је са традицијом помесних цркава далеко пре протестантизма створило синтезу хришћанства и етно-националне традиције, код Срба познату као Светосавље. Руска црква коју Хазони посматра кроз перцепцију Трећег Рима, дакле империјално, у свом програмском спису из 2000. "Основе социјалног учења РПЦ" (наше издање 2007), врло јасно је, управо позивајући се на Стари завет, поставила значај националног принципа за своје деловање.

Илустрација Тошо Борковић

Пример модерне империје, додуше без аутентичне војне снаге, према Хазонију јесте Европска унија, за коју сматра да ће се поново претворити у проширено немачко царство. У америчкој традицији врло пажљиво прати смењивање принципа национализма са повременим империјалним залетањима и прегнућима, и верује да је са Трампом отпочео процес повратка национализму. Из његове визуре, национализам, у својој мацинијевско-миловој традицији јесте не само неопходна основа за изградњу либерално-демократског поретка већ и једини аутентични принцип за развијање ненасилног међународног поретка.

Супротно општем убеђењу и академској догматици, он засновано тврди да је империјалистички фундаментализам већи извор нетолеранције, насиља, агресије итд. Овај аргумент је свакако подложан фактичком оспоравању будући да се могу наћи примери потпуно самодовољних царстава која нису тежила проширењу по сваку цену, нити су настојала да поразе сва друга царстава и да буду једина глобална политичка творевина. Но, сам принцип је хеуристички веома плодан, зато што многе империје, укључујући и ЕУ, заиста наступају са фундаменталистичких вредносно-идеолошких позиција.

Да закључимо, Хазони је на филозофски маестралан начин, са великом елеганцијом у аргументацији приредио значајну одбрану принципа и врлине нације и национализма.

Књига је, како би Хегел рекао, мислима обухватила тенденције свога времена и подстакла озбиљну расправу и промишљање о томе какав нам поредак треба у веку чија је петина већ на измаку

Ова књига је од огромне важности за српски народ. У њој се помињемо на више места као симбол народа који је страдао јер се побунио против империјалног модела у време када су му се сви у Европи били приклонили. За Србе је од суштинске важности пре свега одбрана права да можемо легитимно да бранимо своју нацију и њене интересе. Млади људи који данас стичу свој поглед на свет као и студенти могу у њој наћи један другачији поглед на свет какав ће нажалост тешко наћи на својим универзитетима. Али ће га наћи у својој традицији, наслеђу, породици, и надамо се будућности која припада нацијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)