ИЗЛОЖБА "ИНСТАНТ РЕВОЛУЦИЈА" СЛИКАРА ЖЕЉКА ВИТОРОВИЋА: Горак укус меланхолије и напуштености

М.А.К.

06. 12. 2021. у 17:45

СЛИКЕ које је на изложби "Инстант револуција" представио Жељко Виторовић, могу да се виде у простору Уметничке иницијативе Кварт BW, на другом спрату тржног центра Галерија.

ИЗЛОЖБА ИНСТАНТ РЕВОЛУЦИЈА СЛИКАРА ЖЕЉКА ВИТОРОВИЋА: Горак укус меланхолије и напуштености

Фото промо Кварт BW

- "Инстант револуција" нам пружа јединствену мешавину комунистичких симбола и напуштених система вредности, простора интелектуалне запитаности којој се појединац препушта у моментима изолације и усамљености и беспрекорног света потрошње, сјаја и уживања у инстант садржајима - примећује историчарка уметности Ана Кршљанин. - Класичним сликарским језиком, уметник се посвећујефигури, човеку запостављеном од сопственог друштва, остављеном и запитаном над сопственом егзистенцијом и смислом постојања у извитопереном систему вредности, где индивидуалац постаје мајушан, слаб и невидљив. Мотиви отуђеностии усамљеноси су доминантни на свим радовима којима влада суморна, тешка и хладна атмосфера. Виторовић ствара у духу Едварда Хопера остављајући горак укус меланхолије и напуштености у великим, рустичним, постиндустријским просторима, собама и беживотним ентеријерима у којима доминира хладноћа плочицаи празнина зидова, а онда и духа појединца.

Аутор је дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи професора Чедомира Васића, а потом завршио специјализацију из области сликарства на Високој школи лепих уметности у Атини. Уз девет самосталних, учествовао је на више од двадесет групних изложби у Србији, Француској, Белгији, Грчкој,Румунији, Словачкој, Хрватској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)