КУЛТУРА МУ БИЛА ТАЧКА ОСЛОНЦА: Комеморативни скуп у УКС посвећен Ђоки Стојичићу

Д. Бт.

06. 12. 2021. у 22:20

У СВЕЧАНОЈ сали УКС је одржан комеморативни скуп посвећен Ђоки Стојичићу (1936- 2021), писцу, публицисти и културном посленику.

КУЛТУРА МУ БИЛА ТАЧКА ОСЛОНЦА: Комеморативни скуп у УКС посвећен Ђоки Стојичићу

Фото З. Јовановић

У име Удружења, од Стојичића се опростио Видак Масловарић, који је рекао:

- Угледницима савремене српске књижевности и културе који су нас током протекле и ове године напистили придружио се, нажалост, Ђоко Стојичић, аутор широког стваралачког распона, не само у домену књижевности већ и у дипломатији и другим областима којима се бавио, дајући увек најбољи део себе.

Стојичићева приврженост духовним вредностима, видљива је на свим пољима на којима је радио, као главни уредник "Студента" и НИН-а, уредник Општеобразовог програма ТВ Београд, министар културе, у тешком времену санкција, као амбасадор у Чешкој Републици, истакао је др Миливоје Павловић, и додао:

- Стојичићево поимање културе било је модерно: на овај сектор гледао је као на богато извориште, по којем спадамо у развијеније земље. Стално је понављао да су наши узори Пупин, Тесла, Миланковић, Вук, Његош и Андрић, Не случајно једна његова књига текстова о култури носи наслов "Тачка ослонца. За Стојичића, култура је наша тачка ослонца.

Фото З. Јовановић

Изражавајући захвалност председнику државе што је подржао предлог УКС и КПЗ Србије да Стојчић почива у Алеји заслужних грађана, Живорад Жика Ајдачић је рекао:

- Имао сам ту част да се дружим са Стојичићем више од 50 година. Учествовали смо на многобројним културним манифестацијама, Србије и Југославије. Посебно истичем његово ангажовање у раду КПЗ Србије, као и његово учешће као члана организационог одбора Драгачевског сабора трубача, Вуковог сабора, Ђуриних дана у Српској Црњи.

Подстицао доброту

НА Новом гробљу, од Стојичића се опростила мр Душанка Лукић Хавелка, која је рекла:

- Целог свог живота деловао је као еликсир за уразумевање непријатељства, сукоба међу људима, а посебно међу онима различитих идеологија и националности. Он је и то радио својом поезијом, подстицао солидарност, доброту, чување природе и живота људи.

- Живеће свој живот, а ако филм буде добар (а имао сам среће да направим неке који живе више од 40 година и нису изгубили ништа на свежини), ако и он будео имао виталитет, снагу и енергију, ретко ће се ко сећати кад је тачно била премијера. Ни ја не памтим кад је била премијера "Ко то тамо пева", јер то није ни важно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)