НЕУМОРНИ РИЗНИЧАР ТЕАТРА: Преминуо др Петар Волк (1931-2021), некадашњи управник ЈДП

В. В. С.

05. 12. 2021. у 20:10

У БЕОГРАДУ је, у 91. години, преминуо др Петар Волк, некадашњи управник Југословенског драмског позоришта и један од оснивача Феста, српски позоришни и филмски критичар.

НЕУМОРНИ РИЗНИЧАР ТЕАТРА: Преминуо др Петар Волк (1931-2021), некадашњи управник ЈДП

Петар Волк / Фото Катарина Михајловић

Вест о његовој смрти објавила је његова кћи Маја Волк, редовни професор ФДУ, која је уз очеву фотографију из младости оставила поруку:

"То је био мој тата каквог ћу га памтити. Професор доктор Петар Волк управо је отишао на други свет...".

Рођен је 9. новембра 1931. године у Босанском Петровцу. После завршетка Бањалучке гимназије, студирао је у Загребу и на Филозофском факултету завршио књижевност. Школовање је наставио у Прагу, у коме је 1971. године докторирао филмску и позоришну естетику. Други докторат из области теорије филма урадио је на београдском Универзитету уметности 1986. године. Једно време у Сарајеву радио је као драматург и критичар, а потом се преселио у Београд.

Волк је, између осталог, био и директор Фестивала југословенског филма и Музеја позоришне уметности Србије, када је покренуо часопис "Театрон". За време његовог мандата у ЈДП у ову кућу долазили су и угледни страни редитељи - Франко Зафирели из Италије, Тавстаногов из Русије, Јежи Јароцки из Пољске. У истом том периоду реализована су и успешна гостовања ЈДП у иностранству. Представе "Васа Железнова", "Дундо Мароје" и "Пучина" гостују у Москви и Лењинграду, "Отело" и "Дундо Мароје" у берлинском Дојчес театру, а "Шамар" у Дрездену.

На Факултету драмских уметности у Београду био је редовни професор и шеф Катедре за теорију и историју, председник управног одбора Института за филм. Објавио је шездесетак књига, међу којима су и оне о глумачким великанима Миливоју Живановићу, Добрици Милутиновићу, Жанки Стокић. Посебно се посветио историји театра на овим просторима, од прве половине 19. века до савременог позоришта.

Добитник је бројних признања, међу којима је и Октобарска награда града Београда. Био је у браку са глумицом Мирјаном Коџић, с којом је добио ћерку Мају Волк.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)