ДАНИ НИКОЛАЈА ТИМЧЕНКА: Награда за књигу Горане Раичевић о животу и делу Милоша Црњанског

И.Митић

03. 12. 2021. у 15:44

ОВОГОДИШЊУ награду „Николај Тимченко“ добила је проф. др Горана Раичевић за књигу под називом „Агон и меланхолија: живот и дело Милоша Црњанског“.

ДАНИ НИКОЛАЈА ТИМЧЕНКА: Награда за књигу Горане Раичевић о животу и делу Милоша Црњанског

фото: НБ Лесковац

Награђена књига је капитално дело и резултат дводеценијског изучавања које је фокусирано на књижевни и публицистички опус, али и на проучавању историјског контекста у којем је Црњански живео и стварао.

Свечано уручење награде је круна тродневне традиционалне манифестације „Дани Николаја Тимченка“ који се, од 3. до 5. децембра, одржавају на три локације у Лесковцу - граду у коме је Тимченко живео и стварао.

Домаћин отварања манифестације је Лесковачки културни центар уз промоције две Тимченкове књиге - „Искуства и искушења критичке речи“ и „Дух и правци поезије“ као и Зборника радова „Николај Тимченко у своме и у новом добу“.

У просторијама Народне библиотеке „Радоје Домановић“ биће организована промоција књига лауреата награде „Николај Тимченко“ за претходне две године – Марте Фрајнд и Јована Попова као и књиге Душана Стошића „Облик и догма“, док је свечано уручење награде за ову годину планирано у просторијама Легата „Николај Тимченко“.

Престижна награда са његовим именом намењена је најбољим српским делима из области науке о књижевности односно за критику, теорију, историју и упоредно проучавање литературе. Тиме се Тимченко целог живота бавио. Прва манифестација и додела награде, коју организује Задужбине „Николај Тимченко“, одржана је 2008. године.

foto: NB Leskovac

Легат Николаја Тимченка

ДИСИДЕНТ

Николај Тимченко(1934-2004) био је филозоф, књижевни критичар, есејиста, лектор и новинар. Због своје критичке мисли у време бивше Југославије важио је за једног од дисидената, а у његовој рукописној заоставштини налази се више десетина студија, књига огледа и есеја. За изузетан допринос српској књижевности постхумно му је додељена Плакета „Борислав Станковић“. После Тимченкове смрти у Лесковцу је основана задужбина, установљена је књижевна награда са његовим именом, а отворен је и легат са више од 15.000 наслова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)