ПО НОШЊИ СУ СЕ ПОЗНАВАЛИ: Изложба раскошних костима из серије "Нечиста крв" у РТС клубу

Јл. Б.

03. 12. 2021. у 08:20

ХАЏИ Трифун би увек, како се памтило, и лети и зими, огрнут био ћурком, са силавом, пиштољима и јатаганима, и у тешким јаким чизмама до колена.

ПО НОШЊИ СУ СЕ ПОЗНАВАЛИ: Изложба раскошних костима из серије Нечиста крв у РТС клубу

Драган Бјелогрлић као хаџи Трифун , Фото This and that production

Од смрти хаџи Трифунове, у њиховој кући знало се само за живот изобилан, увучен и пун раскоши, са лепим женама и раскошним оделима. Женске су имале само да се што лепше носе, ките и да знају што више страних јела да готове, и што теже, заплетеније везове да везу. По ношњи, облачењу, највише су се познавали. Нико од њих није понео дубоке ципеле или чизме, већ увек плитке, лаковане. Чакшире, истина, биле су широке, чохане, али ногавице никад нису биле дугачке, већ уске, кратке да би им се, што више, виделе беле чарапе.

Анђела Јовановић и Катарина Радивојеивћ као Ташана и Цона, Фото Промо

Овако је Борисав Станковић, на првим странама романа "Нечиста крв", описивао генерације једне врањске породице у другој половини 19. века. Лепоту о којој смо могли само да читамо, моћи ћемо и да видимо у истоименој серији од 4. децембра, викендом, у 20.00, на РТС 1, али и у РТС Клубу. У згради Радио Београда, од јуче су изложени богато украшени костими, ауторке Марине Вукасовић Меденице, у којима су оживели ликови Боре Станковића. Десетоделна историјска драма, редитеља Милутина Петровића и Горана Станковића, по сценарију Војислава Нановића, настала је у продукцији РТС и This and that production. Серија "Нечиста крв", пратећи три генерације, приповеда о финансијском, моралном и физичком пропадању породице. Ширење нечисте крви кроз породичну лозу, од Хаџи Трифуна до Софке, проузроковало је њен коначан пад. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)