ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ У БИБЛИОТЕЦИ "ВУК КАРАЏИЋ" : Централни догађај изложба "Са художником кроз књигу"

Д. Б. М.

02. 12. 2021. у 22:50

РУСКИ кутак организује "Дане руске културе" , који ће се одржати од 6. до 12. децембра у крагујевачкој библиотеци "Вук Караџић". Манифестација почиње отварањем изложбе "Са художником кроз књигу", чији аутори су Александра Радовановић, Сања Живковић и Наталија Завирохина.

ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ У БИБЛИОТЕЦИ ВУК КАРАЏИЋ :  Централни догађај изложба Са художником кроз књигу

FOTO: Promo

Изложба  представља одабир илустратора који су оставили значајан траг на овом пољу у периоду од краја 19. века до данас, и то кроз илустрације које се налазе у књигама Руског кутка НБ „Вук Караџић“.   

Тако се на изложбеним паноима могу видети  радови Конашевича, једног од најпознатијих илустратора књига за децу, који је радио и на рестаурацији Павловске палате;  Самохвалова, илустратора како туђих тако и својих књига, творца бројних сценографија и сликарских дела;  Кочергина, на чији рад је значајно утицало учешће у Отаџбинском рату, што се може видети по тематском одабиру књига, које красе његова дела, после чега се у потпуности посветио  раду на илустрацији дечјих књига;  Маврине, која је била чланица уметничке групе „13“; Лаптева, који је илустровао и сопствене књиге намењене најмлађима; Кибрика, пореклом Јеврејина, најпознатијег по графикама посвећеним Лењину, Шмаринова и Верејског, познатијих  по изузетним  илустрацијама књига Достојевског и Толстоја; Иљинског, који је у највећој мери илустровао авантуристичке романе Данијела Дефоа, Стивенсона, Купера; Кузњецова, чији мозаици и мурали красе јавне зграде у Уфи; Дувидова, руског усвојеника из Шпаније, чија опсесија је било сликање

животиња, које и у илустрацијама заузимају водеће место; Бирјукова, који је свој илустраторски рад  посветио издањима ИК „Дечја литература“;  Вољског, познатог и по занимљиво осмишљеним костимима и позоришним сценографијама;  Гаљђајева, аутора преко 500 илустрација за децу; Ребиндерове, чији радови обилују пејзажима и сликама села Лушчино;  Бритвина, илустратора једне од најпознатијих књига за децу „Бајка Царевич – Голубник“ и добитника Солжењицинове награде за „изузетан квалитет и изражајне илустрације бајки и митова света“.  Циљ ове  изложбе је да прикаже разноликост , богатство и квалитет руских илустрација као и особености  њихових твораца. 

Остали програми подразумевају различите радионице и пројекцију рускихфилмова за децу и омладину. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)