И КЊИГА МОЖЕ БИТИ ЛЕКОВИТА: Београдски сајам најавио нову манифестацију посвећену писаној речи од 17. до 26. децембра у Хали 2

Д. Богутовић

02. 12. 2021. у 15:00

ИЗ Београдског сајма јуче је стигла занимљива иницијатива, која би могла да обрадује љубитеље читања: у Хали 2 одржаће се од 17. до 16. децембра, продајни сајам књига, под слоганом "Књига у срцу, срце на сајму".

И КЊИГА МОЖЕ БИТИ ЛЕКОВИТА: Београдски сајам најавио нову манифестацију посвећену писаној речи од 17. до 26. децембра у  Хали 2

ТРАДИЦИЈА Са једног од ранијих сајмова књига у Београду, Фото М. Лабудовић

- На крају године, а уочи великих празника Нове године и Божића, за оне којима недостаје Београдски сајам књига, одлучили смо да сачувамо традицију и читаоцима пружимо могућност да остваре директан контакт са књигом и ауторима - открива, за "Новости", Мирјана Лукић, саветник директора Београдског сајма.

- Да бисмо омогућили да се на сајму представи што већи број издавача и трговаца књигом и да би се пружила могућност за што шири круг посетилаца, понуђени су најповољнији услови учешћа излагачима - штандови по ниској цени и улазнице од 100 динара.

Зоран Хамовић, Фото С. Марковић

Према угледу на велике сајмове књига, наглашава саговорница, издавачи ће понудити нова и већ објављена издања, организовати промоције, презентације и сусрете са писцима:

- До сада су се за учешће пријавили највећи и најпознатији издавачи, тако да квалитет и број издања неће изостати. У Хали 2 Београдског сајма окупиће се највернији поштоваоци књиге у уверењу да је књига лековита и да ће унети оптимизам и добру енергију у Нову годину, са жељом да нам пружи нове прилике за раст и образовање - закључује Лукићева.

У име Удружења издавача и књижара Србије Дејан Папић, председник Удружења издавача и књижара Србије и директор "Лагуне", подржава сваки напор који води популаризацији књиге и читања.

- Манифестација на Сајму је корак у том правцу и иако није замена за неодржани Сајам књига, ипак ће пружити прилику издавачима који то буду желели да и на овај начин представе своје књиге читаоцима - истиче Папић.

- Одлуку о учешћу свакако ћемо препустити сваком члану понаособ јер не сматрамо да Удружење треба да даје било какве препоруке у овако специфичној ситуацији.

Дејан Папић, Фото С. Марковић

Чланови Удружења професионалних издавача Србије, међутим, неће учествовати на овој манифестацији. Зоран Хамовић, председник ове асоцијације и директор "Клија", и објашњава:

- Наше удружење веома цени напоре и добру вољу запослених на Београдском сајму.

Нажалост, удружење остаје при ранијој одлуци да се у времену у коме корона односи више од 50 људи дневно не може учествовати на јавним манифестацијама које су високог ризика и одговорности. Удружење не подржава одлуку о учешћу на било којој манифестицији у затвореном простору, али се неће противити појединачној вољи својих чланова који имају потребу или интерес да на предложеним манифестацијма учествују.

ЧИГОЈА: ПОСЛОВНИ РИЗИК

ДИРЕКТОР "Чигоје" Жарко Чигоја поздравља сваку идеју о промоцији књига, али указује на непредвидиве епидемиолошке услове, због којих би могло да буде мало посетилаца, па би трошкови издавача остали непокривени:

Жарко Чигоја, Фото Д. Вујичић

- Мислим да се мора размишљати и у другом правцу када је економија у питању и овакве манифестације. То значи да се закуп намирује из процента од прихода продаје. Фиксна цена закупа обезбеђује организаторе, а приход од улазница и паркинга је бонус. Практично сав пословни ризик је на издавачима, а он је заиста огроман - каже Чигоја, који неће учествовати на смотри.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)