КАНДИДАТЕ ОДРЕДИЛА МАТЕМАТИКА: Предлози за национална признања за ликовне и примењене уметнике

М. КРАЉ

02. 12. 2021. у 16:00

У ИЗБОРУ кандидата УЛУС-а и СУЛУВ-а за признања за врхунски допринос националној култури, како тврде у овим еснафским, репрезентативним удружењима, није било уметничких слобода и личних уверења, већ - чисте математике.

КАНДИДАТЕ ОДРЕДИЛА МАТЕМАТИКА: Предлози за национална признања за ликовне и примењене уметнике

Фото Фотодокументација Завода за заштиту споменика културе града Београда

Према њиховом рачуну, на првом месту листе од три предлога Министарству културе и информисања, за награду, која је новчани додатак пензији, налази се сликар Александар Цветковић, са 605 бодова, а следе га сликар Јован Ракиџић (390 бодова) и графичар Слободан Кнежевић (295 бодова).

Наиме, трочлане комисије Уметничког савета УЛУС-а (Наташа Кокић, Сања Томашевић и Данило Прњат) и Програмског савета СУЛУВ-а (Босиљка Зиројевић, Бојан Новаковић и Јованка Улић) и један независни критичар уметности (Лав Мреновић), на заједничком састанку су применили правилник о бодовању награда, који су претходно усвојили Управни одбор Удружења ликовних уметника Србије, а и Председништво Савеза удружења ликовних уметника Војводине. Према њему су бодовали укупно 19 пријава ликовних стваралаца (од чега само три уметнице). Тако је настала бодовна листа награда, за које су кандидати доставили уверења.

Александар Цветковић, Фото З. Јовановић

Поред прописана три имена, која је према правилнику о додели националних признања дужна да достави, стручна комисија удружења из области ликовне уметности, нарочиту пажњу Министарству културе и информисања скренула је на још три уметника - Балинта Сомбатија, Зорана Поповића и Милију Белића.

- Сви наведени кандидати остварили су значајна достигнућа у пољу ликовне уметности и представљају ауторе чији је значај неспорив у историји домаће и међународне уметности 20. века - пише у образложењу комисије, која је биографије кандидата проследила Министарству.

Југослав Влаховић, Фото З. Кнежевић

У области примењене уметности и дизајна предлоге су заједнички дале комисије УЛУПУДУС-а (Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије) и УПИДИВ-а (Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине).

Од тридесетак уметника-пензионера, који су конкурисали, од чланова УЛУПУДУС-а, изабрани су илустратор и карикатуриста Југослав Влаховић и академска сликарка и дизајнерка Иванка Јевтовић, а из УПИДИВ-а, уметнички фотограф Рајко Карашић.

АРХИТЕКТЕ

УЛУПУДУС је поред рада у комисији са УПИДИВ-ом, имао своје чланове и у телу са Удружењем архитеката. Из архитектонске струке пред комисију Министарства културе упућени су предлози за Мустафу Мусића (на слици), Василија Милуновића и Светислава Личину.

Фото М. Анђела

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)