ТЕРОРИЗАМ НЕ БИРА МЕТУ: Звезде серије "Зона усијања: Антракс" за "ТВ Новости" откривају све о трагедији која је променила Америку заувек

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

04. 12. 2021. у 16:46

КАДА сте последњи пут неком послали писмо? На парчету папира срочили неке најинтимније мисли, намењене само за четири ока, упитали некога једноставно како је, можда изјавили љубав, затим спаковали сва та слова и осећања у коверту, налепили маркицу, убацили у поштанско сандуче и две недеље потом чекали да поштар позвони двапут.

ТЕРОРИЗАМ НЕ БИРА МЕТУ: Звезде серије Зона усијања: Антракс за ТВ Новости откривају све о трагедији која је променила Америку заувек

Доун Оливиери, Ричард Уо и Данијел Деј Ким , Фото Национална Географија

Одговор знамо и сами - у последњих 15 година вероватно никад. Баш као ни ми. Мобилни телефони писма су послали у прошлост. У ковертама данас стижу још рачуни, опомене, позивнице за свадбу (мада је због короне и њих све мање), некоме хонорар, а чешће се провуче неко ковертирано "подмазивање", будући да је то остала једина трансакција имуна на електронски формат. Ипак, сада већ давне 2001. године, неколико недеља након терористичког напада на куле Светског трговинског центра, 11. септембра, на адресе више од 20 становника САД стигла је - смрт. Вирус антракса, илити црног пришта. Био је то наставак агоније који је усмртио пет особа, изазвао несагледиве социјалне последице, глобалну панику и страх од које свет не може да се опорави већ 20 година. Друга сезона антологијске документарно-игране драме "Зона усијања", у нових шест епизода, бави се управо овим догађајем и једном од најдужих и најдетаљнијих истрага америчких безбедносних служби која је након седам година заведена као нерешен случај. О детаљима терористичког чина за који је осумњичен амерички микробиолог Брус Ајвинс сазнаћемо више у серији која се од 5. децембра емитује на каналу Национална Географија (недељом од 22.00 - две епизоде), а о томе како је изгледао напад антраксом из прве руке, макар онај дочаран у серијалу "Зона усијања", сазнајемо у ексклузивним интервјуима за ТВ Новости са главним глумцима овог пројекта, Данијелом Деј Кимом, Тонијем Голдвином и Доун Оливиери.

Дилан Бејкер, Фото Национална Географија

Америчког глумца јужнокорејског порекла Данијела Деј Кима знамо из култне серије "Изгубљени", до недавно смо га гледали и у акционој крими драми "Хаваји 5-0", а тренутно игра у медицинској драми "Нови Амстердам", која се емитује на каналу Фокс Лајф. У серији "Зона усијања: Антракс" тумачи лик Еф-Би-Ај агента Метјуа Рајкера, а оно што је најзанимљивије јесте чињеница да је управо ова рола и његова прва главна улога за 31. годину каријере.

- И част ми је и привилегија што се то догодило баш у овој серији, јер сматрам да је тема којом се бави "Зона усијања" у другој сезони вероватно један од најважнијијх датума у историји Америке који је наше друштво променио из корена - поручује холивудска звезда која је са родитељима у земљу снова из домовине допутовала још 1969. године. Како је Ким тада имао само годину дана, сасвим је очекивано да САД види као своју земљу. А како је као Американац поднео крај те 2001. године.

- Необично је то да је свест о ономе што се догодило код људи и даље веома снажна.

Доун Оливиери, Фото IMDb

Међутим, када мало зачепркате по представама појединаца о томе шта се тада заиста догодило, схватите да ми сви осим великог патриотизма који осећамо када је реч о овој теми, у ствари знамо само она општа места и генералне информације које су пласиране путем медија и на тај начин остале запамћене у колективној свести народа. Ретко ко, а међу њима сам и ја, заиста зна све детаље који су стајали иза тога шта се догодило - каже Ким, додајући да је током припрема за ову серију схватио колико је комплексна била истрага током лова на онога који је писма са антраксом и послао на адресе утицајних јавних личности САД - политичара, новинара, директора... Ипак, ефекат овог напада није био у потпуности несрећан. Због чега онда Америка и данас памти ту језиву реч - антракс?

Фото Национална Географија

- Ехо страха и панике који су тада завладали Америком још одјекује у главама Американаца. Чини ми се да се од тада нико од нас није заиста опустио. Живот у грчу постао је наша реалност, али то не важи само за Америку. Ови догађаји из 2001. покренули су један планетарни страх од тероризма, али нас и освестили у погледу времена које долази, а у ком неће бити заштићених и недодирљивих. Сви су рањиви. Страх и паника постали су већи непријатељ и од самог антракса - закључује Даниел Деј Ким.

Тони Голдвин, Фото Промо

Његову партнерку у серији, агенткињу Дани Тоскано, игра глумица Доун Оливиери, која је "бацила светло" на задатак који су њихови јунаци имали у серији.

- Пре свега, важно је да гледаоци схвате да је ова серија заснована на истинитим чињеницама и сведочанствима преживелих, али и умешаних у напад који се одиграо те 2001. Међутим, наши ликови су измишљени и они у себи носе значајну симболику. У њима је сажет рад свих агената који су током седам година на овом случају покушавали да открију извор из ког је идеја о тровању антраксом првобитно потекла - поручује Оливиери, додајући да људи нису свесни комплексности акције тајних служби која се тада одиграла, не само у Америци него и широм света. Агенти су тада утрошили више од 600.000 радних сати, а обављено је скоро 10.000 разговора са сведоцима на шест континената. Истрага је обухватила 6000 предмета потенцијалних доказа, уз издавање 5750 судских позива и прикупљање 5730 еколошких узорока са 60 локација. И онда се главни осумњичени седам година касније убио, оставивши случај заувек отвореним - закључује Оливиери.

Фото Национална Географија

КО ЈЕ БИО БРУС АЈВИНС? 

У СЕРИЈИ "Зона усијања: Антракс" главног осумњиченог за напад антраксом, микробиолога Бруса Ајвинса, тумачи глумац Тони Голдвин. За њега је, како каже, ово била најизазовнија улога до сада, јер је реч о комплексном лику који је са собом у гроб однео и све тајне за којима су агенти тајне службе дуго трагали.

- Оно чиме ме је Ајвинс највише изненадио док сам истраживао његову биографију је то што сам схватио да је он у стварио био нормалан и добар човек. Узоран, муж, отац, добар и одговоран припадник заједнице који сваке недеље одлази у цркву. А затим, као да је нешто у његовој личности пукло. Претворио се у монструма ком је пало на памет да из војне лабораторије у свет пусти смрт. Тако нешто не може се оправдати, али Ајвинс је био комплексна особа на чији живот је утицало много тога, а пре свега његово трауматично детињство и лош однос са родитељима који су га злостављали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)