ЦРТЕЖИ АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА У ГАЛЕРИЈИ "ХАОС": Кутије пуне успомена

М.А.К.

29. 11. 2021. у 17:50

ГАЛЕРИЈА "Хаос", од уторка, 30. новембра до 17. децембра, представља изложбу младог ствараоца из Ариља, Александра Митровића.

ЦРТЕЖИ АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА У ГАЛЕРИЈИ ХАОС: Кутије пуне успомена

Галерија Хаос

Аутор рођен у Ужицу 1990. који је сликарство на ФЛУ дипломирао у класи Велизара Крстића, мастер студије завршио код Гордана Николића, до сада је излагао на више од педесет групних и девет самосталних изложби. Међу признањима које је освојио истиче се главна награда на 17. бијеналу студентског цртежа Србијеу. У галерији специјализованој за цртеж, истичу да Митовић у својим делима користи графитне оловке, угљен, четке и разблажени туш:

-Његове линије су танане, прецизне, каткад лазурне. Њима постиже мекоћу у изразу и готово акварелски ефекат, нарочито својим лавирунзима - истиче Борка Божовић, оснивач "Хаоса". - Његови бициклисти, деца са тротинетима и трициклима персонифицирају радост, игру, одрастање, враћање природи, оптимизам, свет посебне лепоте, оне за којом жудимо.

А у тексту историчарке уметности Кристина Селаковић, који прати ову поставку, између осталог, пише:

- Александар Митровић минуциозно, стрпљиво и надасве с лакоћом својим цртежима нас уводи у његов свет детињства и одрастања. Инспирацију налази у металним кутијама пуним успомена. Обично су то црно-беле фотографије ближњих које нас уводе у лавиринт прошлости и сећања...Осим цртежа Митровић се интересује и за одбачене предмете, лимене кутије које такође доживљава као површину на којој се може забележити цртеж и интиман свет природе. Старе кутије у којима су чуване заборављене грамофонске игле покренуле су уметника да иглу повеже са графитном оловком. Као што игла чита звук, са одређене плоче и покреће музику прошлих времена, тако и линија чита одређене облике из природе који су пренесени на цртеж.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)