ГОСПОДИН ОД СТИХА: Премијера документарца о Матији Бећковићу у режији филмског ветерана

Д. МАТОВИЋ

29. 11. 2021. у 09:21

ПЕСНИК и академик Матија Бећковић рођен је на данашњи дан - 29. новембра 1939. године.

ГОСПОДИН ОД СТИХА: Премијера документарца о Матији Бећковићу у режији филмског ветерана

Матија Бећковић и Пуриша Ђорђервић, Фото Архива "Новости"

Овај рођендан је за Матију посебан и по томе што ће вечерас у Дому омладине бити одржана премијера документарног филма "Господин", који је посвећен његовом животном путу и личностима које су му посебно значиле. Редитељ остварења, које ће бити приказано у оквиру Фестивала ауторског филма је легендарни Пуриша Ђорђевић.

- Случајно се поклопило да је данас Матијин рођендан - каже Пуриша, за "Новости".

- Матија и ја се последњих година налазимо у једној кафани. Не виђамо се због песама његових, нити због мојих филмова, већ зато што се тамо служи перфектан српски купус.

Пошто познајем храну, познајем и она јела која су најбоља за један филм. У оваквом третману покушао сам да са Матијом више разговарам пред камерама, него што сам измишљао кадрове који би били најбољи да обележе тај филм. Имао сам срећу да је Матија био веома расположен на снимању и на моменте је, први пут, што многи не знају, испричао своју дефинитивну биографију, од рођења до ових дана.

Да одабере Бећковића за јунака, Ђорђевића није подстакло само његово песништво, већ и Матијин живот. У филму, Матија открива како је завршио основну школу, учио гимназију у Ваљеву, када се први пут заљубио, шта је осећао када је добио ћерке. Открива Матија и како је написао силне песме.

- Приказане су његове породичне успомене, сећања на Црну Гору, на поезију. За филм сам користио и снимке традиционалних Матијиних вечери поезије, кад он говори своје стихове у препуном Звездара театру - прича Ђорђевић. - Искористио сам снимак када Матија говори своју чувену поему "Вера Павладољска", коју је посветио својој супрузи.

У "Господину" је, између осталог, испричана прича о великој љубави између Бећковића и Вере Павладољске. Букнула је када је Матија био осми, а Вера пети разред ваљевске гимназије.

- Та љубавна прича је основа филма - каже Ђорђевић.

- Матија се, на неки начин, стиховима и у мом филму обраћа својој жени која је, нажалост, рано умрла. Матија у филму на сцени Звездара театра говори стихове о њој, али сала је празна. У публици је само господин Бећковић. Док он седи празном салом одјекују стихови "Вере Павладољске".

И последњи кадар посвећен је томе и иде уз стих: "Носићу те у очима својим".

Ђорђевић открива како се Бећковић снашао у улози:

- Матија је био врло снажан и оригиналан. Снимили смо кадар у коме Матија неком маше. У следећем видимо да он маше Матији који му се осмехује. Не знам ниједан филм у коме је главни јунак махао себи као главном јунаку.

Ђорђевић каже да су се разговори између Матије и Бећковића одвијали отмено.

- Зато сам филм назвао "Господин". Током снимања наши односи били су апсолутно господски, иако се неке наше идеје и погледи разликују. То нам није сметало да достојанствено снимимо овај филм. Нити сам Матији сугерисао шта ће да говори, нити се он мешао у монтажу.

* * * * * * *

БЕЋКОВИЋ: НАЈТЕЖЕ ЈЕ ГЛУМИТИ САМОГА СЕБЕ

ГЛАВНИ јунак филма "Господин", на дан премијере, тачно у подне биће у ваљевској гимназији, где традиционално обележавају његов рођендан. Увече ће га прославити и у Дому омладине, уз филм о себи.

- Што рече Иво Андрић: "На мене части као на шарова коља", или што би рекли Црногорци: "Ко на Мирашу краста" - нашалио се Бећковић.

- Глумио сам себе, а то је најтеже. Можда би неко други ту улогу боље одиграо. Радио сам оно што је Пуриша од мене тражио, слушао сам га. Нисам направио ниједну интервенцију.

Фото Ж. Кнежевић

Пуриша има 96 година, а радио је са таквим ентузијазмом као да има шест. Дивио сам се његовим идејама и како је надрастао разне наше расколе. Дивио сам се како је мислио целом главом, што још не успева нашем народу. Навикли смо се да причамо из разних ровова и не можемо тога да се ослободимо. А, да неко мисли целом главом, попут Пурише, био би велики наш излаз и спас. Једини спас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)