МУЗИКА КАО ДАР СУДБИНЕ: Изложба у част композиторке Љубице Марић у Удружењу "Корњача"

М. А. К.

29. 11. 2021. у 05:00

СВАКИ случајни звук који испуним музиком - он је дар судбине. Само у храбрости за истинитост видим могућност за дубоки мир и издржљивост.

МУЗИКА КАО ДАР СУДБИНЕ: Изложба у част композиторке Љубице Марић у Удружењу Корњача

Детаљ из дела Љубице Радовић, Фото Промо Удружење "Корњача"

Патња је врхунац нашег бића - ко је избегне, није успео. Сликарство нас учи да сликамо очима.

У књизи "Записи" ове мисли забележила је академик и професор Љубица Марић (1909-2003). Првој нашој школованој композиторки и једној од првих жена диригената у Европи, посвећена је четврта изложба из циклуса "Музеј жене, прве школоване жене Србије", у Удружењу "Корњача" на Дорћолу.

Поред компоновања, наводе организатори, Љубица Марић, бавила се сликањем, вајањем, писањем кратких поетско-филозофских текстова у форми таблица:

- Таблице, као и приче, преписивала је руком у неколико примерака и поклањала их пријатељима. Последњих година живота водила је и дневничке белешке.

Ликовна поставка њој у част, представиће дела једанаесторо уметника, која су управо инспирисана музиком. Реч је о радовима Аиде Цамовић, Вање Чанковић, Данкице Петровске, Драгана Игњатова, Драгана Јовановића, Зорице Јовановић Игњатов, Љубице Радовић, Марије Солујић, Славице Шаловић Новаковић, Теодоре Николић и Томице Радуловића.

Рад Данкице Петровске, Фото Промо Удружење "Корњача"

Уз концерт у "Корњачи", који је пратио отварање, у оквиру пројекта, планирана су још два извођења дела Љубице Марић: у легату Јосипа Славенског (8. децембра, у 19 часова) и уз МШ "Мокрањац" (биће преношен онлајн, 12. децембра, од 19 часова). На програму ће бити дела "Чаробница" (сопран и клавир), "Песма за флауту", "Стихови из Горског вијенца" (баритон и клавир) "Чудесни милиграм" ( флаута и глас), "Из тмине појање" (мецосопран и клавир) и "Торзо" (клавирски трио).

ПОХВАЛЕ И ОД ШОСТАКОВИЧА

ПИЈАНИСТКИЊА Јасмина Раковић, организаторка музичког дела програма, подсећа како је Дмитри Шостакович рекао да је Љубица Марић "употребила читав арсенал савремене музике да би остварила високи циљ. Она говори из дубине своје душе, јасним и импресивним језиком".

- Јасна и импресивна, Љубица Марић својим духом, радозналим за упознавање различитих домета људског стваралаштва, остаје запамћена као етерично биће у вечном покрету између јаве и сна - закључује Раковићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)