СМЕХ КАО ОДБРАНА: Глумац Бранислав Трифуновић о представи "Пристанак"

В. СТРУГАР

27. 11. 2021. у 13:13

КОМАД "Пристанак" савремене енглеске списатељице и редитељке Нине Рејн, ових дана премијерно постављен у Атељеу 212, извео је на сцену групу пријатеља, адвоката, супротстављеног мишљења у случају силовања.

СМЕХ КАО ОДБРАНА: Глумац Бранислав Трифуновић о представи Пристанак

Фото Н. Скендерија

Да ли правда уме да буде слепа и непристрасна, питање је које поставља ова "моћна, болна, али и забавна" драма. У подели редитеља Небојше Брадића једна од улога припала је Браниславу Трифуновићу, глумцу куће, који од марта прошле године (и почетка короне) није заиграо на матичној сцени! Вирус короне за сада је "скинуо" све његове представе с репертоара - "Струјосек", "Гетсимански врт" и "Пијане".

- Није то само прича о жртви, већ и односу адвоката према случају, међуљудским односима, преварама, браку... Нина Рејн желела је да осветли проблем из више углова што је, чини ми се, и успела.

Сцена из представе "Пристанак", Фото Атеље 212

Одакле се црпи хумор у једној таквој, мучној причи?

- Мислим да се публика, пре свега, брани хумором. А и ауторка је решила да се осврне на тему из саркастичног угла, говорећи о адвокатима, као и начину на који говоре о жртвама. Из тога настаје смех који није смех одобравања већ одбране.

Да ли адвокати као и неке друге професије, после извесног времена огуглају на случајеве којима се баве?

- Сигурно. У првој сцени комада, у разговору два пара видимо да је за њих то посао, нема емотивног уплива према случају. Све се дешава у полукућном расположењу, разговара се као о било чему другом. Труде се да у закону нађу милион рупа, што је плодно тло за разне манипулације.

Фото Н. Скендерија

Губи ли глумац дугим одсуствовањем са сцене позоришну кондицију?

- Пре него што сам почео да радим овај комад, био сам уплашен. Јер, од 20-25 представа месечно, дошао сам на - нулу. Али, имао сам велику срећу радећи у најбољој екипи, у последњих неколико година! Нас седморо на сцени, заједно са редитељем, успели смо да направимо сјајну екипу и атмосферу. У овом послу постоји доста сујете, али је у овом процесу, чини ми се, није ни било. Представљали смо једни другима подршку и онај пар очију који седи са стране, што је такође врло ретко. После представе публика осећа да је присуствовала заједичком чину, а и то све се више губи у нашем послу. У "Пристанку" имали смо срећу да смо се скупили, склопили и - слушали.

Ђуза ми је узор

МНОГО сам научио од Ђузе Стојиљковића. Имао је преданост, посвећеност послу, чистоту, целог себе стављао је у функцију позоришта и представе. Ја још увек томе тежим - ако у нешто уђем, онда желим да будем ту. Ђуза се никад није жалио, радио је најбоље што је умео. И увек на прву пробу долазио с наученим текстом, желећи да помогне и себи и другима - каже Трифуновић.

Серија у Данској

НАШ познати глумац за који дан путује у Данску где снима крими серију за чувену нордијску платформу "Виа плеј".

- Њихов сам велики фан и неким чудом добио сам ангажман. Снимао сам већ неколико дана у септембру. Све је задивљујуће и прелепо за мене. Иначе, играм човека са наших простора који је са својим фамилијом уплетен у неке полукриминалне послове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)