ФЦС ОБЈАВИО РЕЗУЛТАТЕ КОНКУРСА: Главонићу 29 милиона за дечји филм

А.П.

26. 11. 2021. у 18:12

ФИЛМСКИ центар Србије објавио је резултате конкурса за суфинансирање играних филмова за децу и омладину. Огњен Главонић, потписан као сценариста и редитељ будућег дечјег филма "У сенци рогова" добио је подршку ФЦС од 29 милиона динара (око 247 хиљада евра), док је Вања Хован, редитељ и косценариста, за "Тајну змајеве дружине" добио 21 милион динара (око 179 хиљада евра).

ФЦС ОБЈАВИО РЕЗУЛТАТЕ КОНКУРСА: Главонићу 29 милиона за дечји филм

FOTO: Arhiva novosti

Нови пројекат Огњена Главонића, аутора филма "Терет" о коме су се водиле бројне полемике, намењен је млађој публици. "У сенци рогова" прати двојицу тинејџера из малог банатског села током последње године средње школе, док покушавају да одрже пријатељство и сниме блек метал албум.

- Сугестиван и конкретизован, сценарио већ нуди увид у визуелни третман и атмосферу будућег филма. Имајући у виду сценарио и претходни редитељев рад, Комисија верује да нови пројекат Огњена Главонића има изузетан фестивалски и биоскопски потенцијал, с обзиром на то да се обраћа старијим тинејџерима који чине већину биоскопске публике - наводи се, поред осталог, у образложењеу комисије.

"Тајна змајеве дружине", чији је косценариста, уз Хована и Милана Пузића, познати дечји писац Урош Петровић, бави се потрагом за скривеним благом - митским оредном витешког реда Змаја. Троје деце, од којих је једно из Дома за незбринуту децу, пролазе кроз разне перипетије, скривене трагове, загонетке, надмудривања са "зликовцима".

- Овај филм иде у корак са временом, јер аутори јунацима на почетку приче "допуштају" да се користе модерним технологијама блиским савременој деци и тако придобијају пажњу публике, да би их потом упутили на - игру напоље - пише у образложењу комисије.

На конкурсу ФЦС за суфинансирање развоја пројеката адаптације књижевних дела домаћих аутора, подршку од 1,5 милион динара добио је Срђан Драгојевић за филм "Мљечни зуби", адаптацију истоимене збирке прича младе српске ауторке Лане Басташић. Од 12 прича из књиге у будућем филмском омнибусу наћи ће се њих шест, које за јунаке имају децу узраста од шест до тринаест година.

- Једногласна подршка комисије за овај, нажалост, једини пројекат на овом конкурсу потиче од врло афирмативног утиска који је остављен у малтене свим елементима документације, а понајвише сценарију, који је оцењен као емотивно ангажован, уметнички релевантан - наводи се у саопштењу комисије ФЦС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)