ИЗЛОЖБА "ДОСТОЈЕВСКИ НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА": Поводом два века од рођења књижевног горостаса, 30.новембра, у Руском дому

В.В.С.

26. 11. 2021. у 19:33

ИЗЛОЖБА "Достојевски на сцени Народног позоришта у Београду до 1941." остварена је у сарадњи националног театра, Руског дома и Руског научног института. Отварање је у уторак, 30. новембра, у холу Руског дома.

ИЗЛОЖБА ДОСТОЈЕВСКИ НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА: Поводом два века од рођења књижевног горостаса, 30.новембра, у Руском дому

Руски дом у Београду

Значајан јубилеј, обележавање 200 година од рођења Ф. М. Достојевског, једног од највећих светских писаца, повод је да се кроз изложбу посвећену извођењима његових дела на сцени Народног позоришта у Београду у првим деценијама 20. века, осврне и на непроцењив утицај руских сценских уметника, а нарочито руске емиграције - на развој театарског живота у Србији пре и између два светска рата.

Прва поставка, драматизација романа "Злочин и казна" 1907. године, показује спремност младе националне театарске сцене (Народно позориште у Београду основано је 1868.) да се упусти у озбиљан и храбар подухват постављања на сцену изузетно захтевних дела овог руског класика. Уследиле су премијере: "Браћа Карамазови" 1913, "Ујкин сан" 1930, "Злочин и казна" 1935. (нова драматизација) и "Идиот" 1937. године.

Изложба траје до 6. децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)