ЛЕПО ЈЕ БИТИ ЧОВЕК: Најављена премијера филма редитеља и сценаристе Душана Ковачевића

А. ПОПАДИЋ

26. 11. 2021. у 09:55

НАША жеља је била да направимо причу о данашњем времену. Чини ми се да смо направили филм који је одраз једног времена, слика обичног живота са необичним догађајима. Све што сам радио имало је неки елемент паранормалног, па тако и овај филм, јер ни наш живот није баш нормалан - поручио је на јучерашњем представљању филма "Није лоше бити човек", његов сценариста и редитељ Душан Ковачевић, и додао да је наслов произашао из самог живота. - Има тренутака када човек почне да сумња у себе и све, али на крају схвати да је, ипак, лепо бити Човек.

ЛЕПО ЈЕ БИТИ ЧОВЕК: Најављена премијера филма редитеља и сценаристе Душана Ковачевића

Андрија Милошевић, Војин Ћетковић, Душан Ковачевић, Бранка Катић и Лена Ковачевић / Фото Н. Скендерија

Новинари су добили прилику да пре премијере, заказане за 7. децембар, погледају ново остварење чувеног драмског писца. "Није лоше бити човек" је истовремено и савремен, и бајковит, и дирљив филм са елементима драме колико и трилера, који поставља вечито питање - да ли је крај живота истовремено и крај боравка на овом свету, или постоји могућност да се живот продужи у неком другом облику.

- Моје виђење света је одувек било помало сумњичаво. Постоји још један свет, један паралелни универзум, мислим на сва она дивна божја створења која нас окружују, на птице, на животиње, на дрвеће, на све оно што чини лепши део планете. Ово је нека врста моје захвалности тим паметним и добрим створењима, којима сам у својим делима посветио велики део - казао је Ковачевић.

Уз Војина Ћетковића, у улози професора клавира, депресивног због губитка посла и нерешеног убиства вољеног кума, други главни "глумац" је пас Жућа. Најтежи задатак имао је управо Ћетковић који је водио дијалоге и "разговорао" са својим верним филмским пратиоцем, Жућом.

- Велики изазов ми је био изговорити реченице које сам сам писао. Он је прочитао неки мој интервју, нешто што сам раније писао, а што је било јако лично. Касније сам те реченице препознао у сценарију, зато и не чуди што сам ову причу схватио врло емотивно и лично. Рад са псима је био најлакши део, теже ми је пао рад са колегама - нашалио се на крају Војин и додао да је искуство са Жућом било толико позитивно да је коначно удовољио жељама својих ћерки, Вере и Наде, и по завршетку снимања кући донео пса.

Већину глумачке екипе чине реномирана имена, уз Војина, ту су и Бранка Катић, Ненад Јездић, Христина Поповић, Андрија Милошевић, Срђан Тодоровић, Гордан Кичић, али и редитељева ћерка, певачица Лена Ковачевић.

- Велика је срећа у ово време, када се толико снима, добити глумце које желите. То је захтевало много уклапања у снимајућа 23 дана, али смо успели. Глумац често у младости уђе у један жанр па га после виде у таквим улогама, пожелео сам да то искомпликујем зато је рецимо Андрија Милошевић добио улогу криминалца - објаснио је редитељ.

Милошевић је поручио да "ову улогу доживљава као награду за досадашњи рад".

- Када сам питао Душка због чега је позвао баш мене, одговорио ми је: "Пусти мене да мислим, ти глуми". Тако да смо тако и радили. Покушавао сам да испратим сваки његов гест, да ухватим све нијансе, да не будем најлошији у учионици - казао је глумац и кроз смех "упозорио" новинаре да "о њему пишу само лепо".

Лена Ковачевић која у овом филму глуми певачицу била је искрена и рекла да је овај филм, за разлику од осталих, погледала десет пута и да сваки пут у њему нађе нешто ново. Важан део филма чини управо музика, за коју је био задужен Момчило Бајагић, а сонгови из остварења "Није лоше бити човек" ускоро ће се наћи и на ЦД-у.

СЕЋАЊЕ НА ЛАНЕТА

И глумица Бранка Катић сматра да је част и задовољство радити нешто по сценарију Душка Ковачевића, па још и у његовој режији.

- Моја јунакиња је можда и најнормалнија од свих ликова - казала је Бранка, а потом се присетила сарадње са недавно преминулим колегом. - Имали смо привилегију да будемо и са Ланетом Гутовићем који је одиграо малу, али дивну улогу и који није пропустио дан да нас не засмеје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)