ПУТИН НА ИЗЛОЖБИ О ДОСТОЈЕВСКОМ: У Русији пригодно обележена 200. годишњица рођења великог писца и мислиоца

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

11. 11. 2021. у 22:59

Поводом 200. годишњице рођења великог руског писца и мислиоца Фјодора Михајловича Достојевског у Москви је отворена изложба о животу и стваралаштву тог писца чија се дела читају не само у највећој словенској земљи већ широм света. Председник Русије Владимир Путин у четвртак је у друштву министарке културе Олге Љубимове посетио новоотворени музеј "Московски дом Достојевског".

ПУТИН НА ИЗЛОЖБИ О ДОСТОЈЕВСКОМ: У Русији пригодно обележена 200. годишњица рођења великог писца и мислиоца

Путин и Љубимова у новоотвореном музеју / Фото Кремлин

Поводом јубилеја обновљен је музејски центар па је председник Русије имао прилику да види како изгледа нова поставка. Збирка је подељења у три основна тематска блока. Први део је "Московско детињство Фјодора Достојевског" друга тематска целина је "Судбина писца Достојевског", а трећа "Читалачка судбина дела Достојевског".

После обиласка поставке и објашњења које му је дала министарка Љубимова, Путин је своје утиске записао у књизи посетилаца.

"Московски дом Достојевског" се налази у северном делу Маријинске болнице за сиротињу где је писац живео од 1823. до 1837. Раније је музеј Достојевског у Москви заузимао само један спрат, али је 2019. одлучено да се цела зграда бивше болнице преда Државном музеју историје руске литературе, у чијем је саставу и "Московски дом Достојевског". Отварање "Московског дома Достојевског" је централни догађај у оквиру прославе 200. годишњице рођења великог писца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу