ШТА РАДЕ НАСТАВНИЦИ КАДА НИСУ НА ЧАСУ: Снима се нова хумористичка серија "Зборница" у режији Ђорђа Станимировића

Ј. БАЊАНИН

06. 11. 2021. у 07:00

КАКО се наставници заиста понашају када их не виде ђаци и родитељи, откриће нам нови ситком "Зборница", чије снимање је почело прошле недеље.

ШТА РАДЕ НАСТАВНИЦИ КАДА НИСУ НА ЧАСУ: Снима се нова хумористичка серија Зборница у режији Ђорђа Станимировића

Фото Промо

Сценарио потписује Владимир Ђурђевић, а режија 50 епизода поверена је младом редитељу Ђорђу Станимировићу. Емитовање серије, која настаје у продукцији кућа "Телеком Србија" и Атос филм, планирано је на пролеће 2022, на каналу Суперстар ТВ, као и на некој од телевизија са националном фреквенцијом.

- "Зборница" је серија о школском колективу и животу наставника ван рада са децом, о њиховом слободном времену унутар школе, односно о њиховим животним проблемима и дилемама са којима се сусрећу. Они су представљени као обични људи који стицајем околноси раде у школи. Основу комедије чине међусобне заврзламе у колективу, а једино дете које се појављује у серији је дечак кога стално шаљу код директора или психолога и кроз његову причу видимо живот деце - објашњава за "ТВ новости" Ђорђе Станимировић.

Фото Промо

Млади Марко Никитовић, који тумачи лик проблематичног дечака, први пут је стао пред камере и већ добио похвале и одушевио и Дејана Луткића и Небојшу Илића, са којима је био већ први дан снимања на сету - каже нам редитељ.

Заштитни знак Ђорђа Станимировића је серија "Преживети Београд", у којој смо пратили четири главне јунакиње и четири главна јунака, а сличан концепт имаће и "Зборница" јер не постоји један водећи лик.

- Ова серија је специфична јер су сви главни ликови једнако заступљени. Уобичајена су, што код нас, што у светском драмском програму, један или два главна јунака око којих се врте бочне приче. У "Зборници", протагониста је колектив, што је велики изазов за све нас, али је и лепо и забавно за игру - истиче Ђорђе.

А кога ћемо имати прилику да кроз кључаоницу гледамо у зборници?

- Професорку хемије, неостварену научницу, која је после дугогодишњег школовања завршила као професорка у једној крајње непознатој основној школи, игра Катарина Жутић.

Професорку српског, девојку која после много покушаја није успела да упише глуму, па је дипломирала књижевност, игра Анка Гаћеша. Психолошкиња школе, коју тумачи Јована Балашевић, типичан је представник генерације од четрдесетак година, није се остварила кроз брак и породицу него је у каријери и изласцима. Директора школе игра Небојша Илић, који је и идејни покретач ове серије уз Дејана Луткића, који тумачи строгог наставника математике са војничком дисциплином. Наставника музичког, који је заправо веома успешан композитор, али који ради у школи јер воли рад са децом, игра Зоран Цвијановић.

Милош Самолов тумачи лик наставника техничког образовања, који због недостатка фонда часова обавља и део домарских послова. Можда је клише, али наставник физичког је простодушан, једноставан, згодан тип за којим луде све колегинице и остале девојке са којима се сусреће, а игра га Ђуро Брстина, студент треће године ФДУ, који ће други пут стати пред камере. Школска теткица, а тумачи је Горица Поповић, свим ђацима је "биг мама", њој се жале и исповедају, траже помоћ или савет. Она је несвакидашња, веома образована, сналажљива и модерна теткица. Забринуту мајку која често долази да провери како њено дете функционише у школи и да се пожали на оцену, игра Паулина Манов. Такође, имамо велик број гостујућих глумаца који ће тумачити професоре на замени, просветне инспекторе, музичаре и разне ликове који ће проћи кроз нашу "Зборницу" и целу школу - открива нам Ђорђе Станимировић.

Фото Промо

Дејан Луткић истакао је да од филма "Мајстори, мајстори", редитеља Горана Марковића, до данас нисмо имали ниједну серију која се бави дешавањима у школи иза кулиса.

- Имамо веома духовиту серију која ће бити аутентична и било би предивно када бисмо добацили до величине и популарности тог филма, да достигнемо ту духовитост и да обухватимо толико довитљивости. Ипак, један је Горан Марковић и то није лако досегнути - искрен је Станимировић, чији излет у црну комедију "Феликс" пратимо тренутно на Курир ТВ.

- Релативно недавно, на снимању серије "Феликс", имао сам част да Горан Марковић преседи цео дан са мном у режији. Дошао је да се нешто договори са Тихомиром Станићем, свратио код нас на сет јер је Тика играо главну улогу и био је на снимању сваки дан, а потом је сео у режију. Имао сам трему први пут у животу јер иза мене седи редитељ над редитељима на нашим просторима. Разговарали смо и највећу част сам доживео када сам увидео да имамо исте ставове о томе како се добро режира комедија, односно како се уопште добро режира. Горан је потврдио оно што стално понављам, иако сам неупоредиво мање искусан, а то је да морају глумци нешто добро да нам понуде да бисмо могли да направимо праву комедију. Горан ми је рекао "Тако је, добра режија је паметан избор добрих глумачких предлога".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему