ПОЗНАТА ФРАГОНАРОВА "ЉУЉАШКА": Сензуалнија је него што се мислило - на платну приказан љубавни троугао

Novosti online

31. 10. 2021. у 07:36

ДВОМЕСЕЧНА рестаурација уметничког дела из 1768. познате слике "Љуљашка" Жан-Онора Фрагонара, открила је да је уметничко дело било још "сензуалније" него што се раније мислило.

ПОЗНАТА ФРАГОНАРОВА ЉУЉАШКА: Сензуалнија је него што се мислило - на платну приказан љубавни троугао

Фото: Јавно власништво

У загонетној шумској сцени приказана је млада жена коју средовечни мушкарац у позадини гура кроз ваздух на љуљашци, док у првом плану у њу гледа одушевљени млади господин. Радови на рестаурацији су потврдили да човек у позадини не стоји као слуга, већ седи као друштвени једнак и њој и млађем господину - наговештавајући да би могао да буде легитиман ривал њеним наклоностима, пише британски Телеграф.

Фото: Јавно власништво

Након рестаурације јасније је видљив и израз младе даме у средишту овог потенцијалног љубавног троугла, као и еротичнији детаљи њеног.

- Раније је било јасно да носи подвезицу, а сада видимо бљесак на њеној бутини. Постала је сензуалнија. Њен израз лица делује будније, одушевљена је - рекла је Јурико Џекал, кустос у Лондонском музеју у ком је изложена ова слика.

Слика Љуљашка (позната и по називу Срећан случај код љуљашке) припада рококо стилу, датира из 1767. године, техника је уље на платну, а димензије 81 цм × 64.2 цм. Љуљашка се данас налази у колекцији у Лондону.

Историја каже како је барон Сен-Жилијен пожелео слику на којој би у центру била приказана његова љубавница. Главни мотиви на слици су заљубљеност, опчињеност, фасцинација, завођење – љубавни чин.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТПУНО НЕВЕРОВАТНО МЕСТО ЗА ЛЕТОВАЊЕ: Ово је хотел који ће одрасле одушевити, а најмлађима одузети дах