ШТИТИМО КОРЕНЕ: Emир Кустурица даровао десет својих филмова Кинотеци Српске

С. МИШЉЕНОВИЋ

28. 10. 2021. у 22:47

ПРОСЛАВЉЕНИ српски и светски редитељ Емир Кустурица, у присуству српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, поклонио је на Палама Кинотеци Републике Српске десет својих дигитализованих филмова, што ће уједно бити и највећа збирка филмова једног домаћег аутора у Кинотеци.

ШТИТИМО КОРЕНЕ: Emир Кустурица даровао десет својих филмова Кинотеци Српске

Фото СРНА

Кустурица је нагласио своју припадност српској култури и коренима, који такође вуку у дубоке шездесете и седамдесете године, када је настајала права "црноталасна" кинематографија.

- Тој кинематографији сам тада припадао духовно, онда школујући се све више и формално. Ових 10 дигитализованих филмова имају оно практично што је неопходно да се не би заборавила прошлост - изјавио је Кустурица.

Та прошлост, по његовим речима, везана је за Југославију која не би била могућа да није било Првог српског устанка и да није било пробоја Солунског фронта, тако да нико на овим просторима не би говорио језиком којим говори, него би сви говорили немачки или друге језике.

- На врло грађански начин желим да се захвалим српском члану Председништва БиХ Милораду Додику што се бори за нашу културу и што не да да нам ишчупају корене. Мислим да су ових 10 филмова део тог корења и да се за њега треба што чвршће држати - поручио је Кустурица.

Директор Кинотеке РС, Сњежан Лаловић, рекао је да Кустурици дугују велику захвалност. На састанку су, додао је, разговарали о томе да реализују и ретроспективу Кустуричиних филмова, уз његово учешће.

- Све то би требало бити на тим новим уређајима који треба да стигну у Кинотеку. На тај начин дајемо допринос нашем идентитету који гајимо кроз програме, а желимо и да обрадујемо публику, не само на Палама, него и у другим срединама - истиче Лаловић.

БАШТИНА

У сали Културног центра приказани су делови филмова, које је Кинотеци поклонио прослављени редитељ. Иначе, Кинотека баштини све оно што је стварало филмско предузеће "Срна филм" од оснивања 1992. године.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)