У БАРСЕЛОНИ ОТВОРЕНА НАЈВЕЋА ИЗЛОЖБА МУЗЕЈА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Публици представљени експонати који приближавају живот највећег српског научника

Новости онлајн

28. 10. 2021. у 19:40

ДАНАС је у Музеју Cosmo Caixa у Барселони свечано отворена изложба Музеја Николе Тесле.

У БАРСЕЛОНИ ОТВОРЕНА НАЈВЕЋА ИЗЛОЖБА МУЗЕЈА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Публици представљени експонати који приближавају живот највећег српског научника

Фото: Музеј Николе Тесле

Сваки кутак у простору од 1000м2 је брижљиво осмишљен и оживљен необичном и креативном сценографијом коју допуњавају многобројни експонати који публици приближавају живот и рад генијалног српског проналазача Николе Тесле. Отварање изложбе је изазвало изузетно велико интересовање публике и медија.

Директорка Музеја Николе Тесле Ивона Јевтић изјавила је да ова изложба представља круну једне међународне сарадње и изразила је велико задовољство што су Никола Тесла и благо Србије представљени на један достојанствен, а ипак савремен начин.

Истакла је да је Цосмо Цаиxа један од најчувенијих музеја у свету у погледу представљања науке и технике, и да је поносна што је имала прилику да сарађује са њима. Додала је да Музеј Николе Тесле организује већ неколико година врло успешне и посећене изложбе широм света али да ова поставка представља нешто посебно. Уједно ово је највећа изложба коју је Музеј Николе Тесле организовао још од свог оснивања давне 1952. године, рекла је Ивона Јевтић.

На изложби су приказани радни модели индукционог мотора са ротором у облику диска, модел индукциониог мотора са ротором у облику јајета, чувени Теслини трансформатори (електронски и варничар), модел Теслиног система четири кола у резонанци, модел Теслиног теледиригованог брода са даљинским управљачем, Теслин вентилатор и још неки. Од макета су изложене неке од најрепрезентативнијих интересантнијих попут макете Адамсове централе на Нијагари, макете Теслине лабораторије у Колорадо Спрингсу, и врло занимљива макета авиона са вертикалним полетањем и слетањем као и још неке које смо израђене посебно за ову прилику.

Приказани су и многобројни документи из Теслине личне архиве али и оно што је свакој публици врло интересантно - реплике неких Теслиних личних ствари, попут шешира, рукавица, одела, ципела, кравата и слично. Такође, посетиоци ће моћи да виде и реплику посмртне маске Николе Тесле, коју музеј ретко излаже.

Ова изложба је резултат једне предане и дугогодишње сарадње а циљ јој је био да се на достојан начин представи великан науке који је осветлио цео свет. Изложба ће бити отворена до 13.02.2022.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

Глоговац је погрешио факултет, али је ту грешку, на срећу, исправио

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)